Ferestrele, încuietorile uşilor, frigiderul, maşina de spălat sau instalaţia de aer condiţionat pot fi comandate de la distanţă cu telefonul inteligent sau tableta prin conexiunea la internet. Hackerii pot să folosească însă reţeaua WI-FI pentru a prelua controlul. Alexandra Gherghe, specialist în securitate cibernetică, a explicat cum poate cineva compromite o reţea printr-un bec legat la internetul fără fir.
„Un atacator care are cunoştinţe tehnice avansate poate să vadă ce dispozitive mai sunt conectate, poate să instaleze viruşi pe calculator. Are acces la orice trafic necriptat, orice informaţie din reţea care nu este securizată, şi anume: imagini, parole de conturi, date financiare. Un vecin, de exemplu, poate să-ţi afle obiceiurile alimentare, cele zilnice, oamenii în care ai încredere, aplicaţiile instalate pe mobil”, spune Alexandra Gheorghe.
Situaţia descrisă nu este un scenariu de film. În Statele Unite a fost lansat un portal pe care oricine putea să vadă imagini transmise în direct de 100 mii de camere video din locuinţe.
„În momentul în care această intimitate este invadată, apare teama, neîncrederea şi panica. Persoanele intră în panică. Nu ştiu cum să procedeze, dacă să meargă la poliţie sau nu. Este şi jena, încep să mă simt jenaţi şi vinovaţi pentru că nu au fost suficient de atente”, spune psihologul Anca Boalcă.
Utilizatorii trebuie să-şi aleagă sistemul cu atenţie, iar dispozitivul de pe care se transmit comenzile trebuie să aibă antivirus instalat.
Dispozitivele care transformă radical locuinţele se găsesc şi în România. Fiecare costă între 50 şi 80 de euro, iar o casă poate fi modificată complet şi transformată în locuinţă cu telecomandă cu câteva mii de euro.