Patru din cinci cele mai populare rețele de socializare sunt dăunătoare pentru sănătatea mintală a tinerilor, arată un studiu realizat de două organizații de sănătate, citat de The Guardian.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Instagram are cel mai puternic impact negativ asupra sănătății mintale a tinerilor, se arată într-un studiu efectuat pe aproximativ 1.500 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, publicat vineri. Snapchat, Facebook și Twitter sunt de asemenea dăunătoare se arată în studiu. Printre cele cinci YouTube a fost considerat singurul site cu un impact pozitiv.
Organizațiile de sănătate spun că rețelele de socializare adâncesc sentimentele de inadecvare și anxietate ale tinerilor. Cele patru platforme au efect negativ deoarece pot exacerba griji pentru imaginea corpului copiilor și a tinerilor și pot înrăutăți agresiunea, problemele de somn și sentimentele de anxietate, depresie și singurătate, au spus participanții la studiu.
Cei 1.479 de participanți la studiu au fost rugați să evalueze impactul celor cinci site-uri în funcție de 14 criterii diferite de sănătate și bunăstare, inclusiv efectul acestora asupra somnului, anxietății, depresiei, singurătății, identității și imaginii.
Instagram a fost evaluat negativ pentru șapte din 14 puncte, în mod special în ceea ce privește impactul asupra somnului, imaginea corpului și teama de a fi exclus din anumite grupuri. Punctele pozitive au fost exprimarea liberă și identitatea.
YouTube a fost evaluat drept „dăunător pentru impactul pe care îl are asupra somnului” dar a primit bile albe pentru nouă din 14 categorii, inclusiv înțelegerea altor persoane, exprimare, singurătate, depresie și suport emoțional.
„Rețelele de socializare joacă un rol important în „nefericirea tinerilor”, dar are tot atâtea beneficii cât are impact negativ”, e de părere profesorul Sir Simon Wessely, președinte al Colegiului Regal de Psihiatrie din Marea Britanie. „Trebuie să le explicăm tinerilor toate aspectele, atât pozitive cât și negative, pentru a-i pregăti pentru o lume din ce în ce mai digitalizată”, mai spune profesorul.