După telefoane, televizoare şi ceasuri inteligente, a venit şi rândul electrocasnicelor să devină deştepte. Atenţie, însă! Dispozitivele smart cuceresc lumea, dar aduc cu ele şi riscuri de nebănuit până în urmă cu câţiva ani. Răufăcătorii ar putea să afle tot ce mâncăm, exact cât vorbim la telefon, ce muzică ascultăm dar şi câte ore dormim noaptea. Specialiştii în securitate cibernetică ne-au explicat totul pe îndelete.
Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: „Frigiderul tău de acasă să facă parte dintr-o reţea boot net şi aceea rețea, controlată de cineva, folosind frigiderul, să atace site-uri guvernamentale. Te trezeşti cu poliţia la uşă care te întreabă de ce ai atacat site-ul guvernului nostru.”
Şi nu e deloc Science-Fiction, se întâmplă totul în lumea în care trăim acum. Infractor cibernetic poate să devină şi filtrul de cafea, prăjitorul de pâine sau maşina de spălat vase.
Alexandru Bălan, specialist în securitate cibernetică: „În momentul în care o să apară viermii informatici care să infecteze aceste dispozitive, o să apara boot neţi din aceste dispozitive şi deja am început să vedem, oamenii o sa începă să pună soluţii de securitate în casă care să suporte IoT.”
Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: „A existat un caz prin care cineva a reușit să controleze de la distanţă un milion de imprimante smart. Pe toate a printat acelaşi mesaj, erau mesaje mai dubioase.”
În mai puţin de 5 ani, peste 50 de miliarde de dispozitive vor fi interconectate şi vor transmite informaţii ce se vor stoca în astfel de servere. Specialiştii în securitate cibernetică spun că viaţa aşa cum o ştim nu va mai fi la fel.
România ţine pasul cu tehnologia. Vânzările gadgeturilor inteligente, aşa cum sunt televizoarele sau modulele cu ajutorul cărora se tehnologizează electrocasnicele, au explodat în ultimii doi ani. Cei mai mulţi dintre români, nu ştiu, însă, nimic despre securitatea cibernetică şi nici nu dau suficientă importanţă ameninţărilor informatice.