Magazinul de unde se pot cumpăra arme, droguri, asasini

Data actualizării: Data publicării:
hacker computer shutterstock_360099731

Se pot cumpăra droguri, arme, angaja asasini sau plăti răscumpărarea pentru răpiri. Este magazinul online al crimei organizate. Totul se întâmplă pe internet, într-o zonă ascunsă numită Dark Net. O piaţă care a explodat în ultimii ani şi care a ajuns la tranzacţii care depăşesc un miliard de dolari într-un an. România nu este ocolită de acest fenomen. Hackeri români au fost prinşi cu tranzacţii pe piaţa unde clienţii sunt criminalii şi teroriştii.

Experţii în securitate cibernetică compară internetul cu un iceberg. 10 la sută din internetul pe care îl folosim în fiecare zi este ocupat de siteuri publice, reţele sociale, ziare sau jocuri. Zona nevăzută este ocupată în proporţie de 80 la sută cu bazele de date ale companiilor sau ale statelor. Partea cea mai de jos a iceberg-ului ascunde piaţa neagră a crimei organizate şi terorismului - aşa numitul Dark Web.

Andrei Avadanei, specialist in securitate IT: „Se pot face angajări ale unor criminali, se pot transferată sume importante de bani virtuali sau cash pentru a vinde droguri, tranzacţii ilegale”.

Europol, unitatea de poliţie europeană, a reuşit să închidă două dintre cele mai mari site-uri din Dark Web, cu tranzacţii de un miliard de dolari, la care aveau acces 400.000 de vânzători de bunuri ilegale.

Andrei Avadanei, specialist in securitate IT: „Începe să-ţi plimbe traficul mod aleatoriu prin reţea. Tu nu o să poţi urmări exact de unde a intrat şi unde iese. În cazul de faţă, infractorul s-a conectat de aici, la această unitate, calculator, server, a navigat prin reţea, după care a ajuns la destinaţie”.

În Dark Net se plăteşte numai cu monede virtuale. În ultimele şase luni valoarea lor s-a triplat. Ofiţer, în Combaterea Criminalităţii Informatice: „Un bitcoin valorează peste 3300 de dolari, Ethereum este undeva la 300 de dolari, iar monero este 50 de dolari”.

Accesarea acestor pieţe nu este ilegală, ci doar cumpărarea acestor produselor interzise.

Andrei Avadanei, specialist în securitate IT: „Există câteva servere aflate în România care sunt folosite pentru această reţea. De cele mai multe ori se dovedeşte că servele implicate în reţele Thor, aşa se cheamă mecanismul, sunt implicate şi în acţiuni de criminalitate informatică.”

Ofiţer în Combaterea Criminalităţii Informatice: „Cei care accesează reţeaua Dark Net în unele cazuri devin propriile victime, se poate obţine accesul la calculatorul acestora.”

Experţii în securitate cibernetică susţin că infractorii găsesc mereu soluţii noi să rămână pe piaţa online a crimei organizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...