Găștile criminale au aruncat vestul Europei în haos: cocaină, răpiri, tortură și asasinate la comandă (Wall Street Journal)

Data actualizării: Data publicării:
poliția și armata stau de pază în jurul locului în care a fost judecat baronul drogurilor Ridouan Taghi
Un raport recent al Europol arată că mai multe țări europene se confruntă cu „un nivel fără precedent al violențelor legate de piața drogurilor, inclusiv crime, tortură, răpiri și intimidare”. Foto: Profimedia Images

Grupurile de crimă organizată erau considerate, până nu demult, o amenințare izolată pentru mare parte din vestul Europei, dar actele violente comise de găștile criminale internaționale în ultimii ani au distrus viața pașnică a locuitorilor din unele dintre cele mai sigure societăți din lume, scrie Wall Street Journal.

În Suedia, numărul de persoane ucise în urma atacurilor armate este unul dintre cele mai mari înregistrate în Europa, iar armata ajută poliția să lupte contra bandelor de stradă.

În Danemarca, locuitorii comunității Christiania au închis faimoasa lor piața de canabis în aer liber, după ce criminali violenți au pus stăpânire pe acest loc, iar în Belgia forțele de securitate au început să păzească tirurile care transportă cocaina confiscată pentru a împiedica infractorii să pună din nou mâna pe droguri.

Una dintre cele mai alarmante situații este cea a Olandei, o țară cunoscută de mult timp ca fiind foarte tolerantă în privința drogurilor.

Baronul drogurilor Ridouan Taghi era de mult timp considerat atât de periculos încât cazul său s-a judecat într-un depozit din Amsterdam transformat în buncăr și păzit de sute de trupe speciale și drone pentru a preveni o posibilă încercare de evadare.

Dubai Police Arrest Netherlands 'Most Wanted Man
Ridouan Taghi (foto) a fost arestat în Dubai și extrădat în Olanda în anul 2019. Sursa foto: Profimedia Images

Când judecătorii l-au găsit vinovat de implicare în cinci crime și două tentative de crimă, fețele lor au fost ascunse și numele lor nu au fost dezvăluite.

„El a reușit să bage frica în mințile oamenilor”, a spus deputatul olandez Ulysse Ellian despre Taghi, care a fost condamnat la închisoare pe viață.

În cei șase ani în care cazul lui Taghi a fost judecat, trei oameni care aveau legături cu martorul principal au fost împușcați mortal pe străzile din Amsterdam: fratele lui, avocatul său și un cunoscut jurnalist de investigații care s-a alăturat echipei sale de avocați.

„Am mai văzut crime înainte. Ceea ce este nou despre Taghi este că vizează și persoane care nu fac parte din lumea criminală”, a spus Robby Roks, profesor asociat de criminologie de la Școala de Drept Erasmus din Rotterdam.

Cazul „ridică multe întrebări despre ceea ce acești criminali, care par să aibă resurse nelimitate, pot să facă din închisoare”, a mai spus Roks.

inez-weski
Avocata Inez Weski a fost arestată pentru că și-ar fi ajutat clientul, traficantul de droguri Ridouan Taghi, să comunice din închisoare. Foto: Profimedia Images

Fiul de 23 de ani al lui Taghi, Faissal, a fost extrădat luna trecută din Emiratele Arabe Unite la cererea autorităților olandeze, fiind acuzat de implicare într-o organizație criminală ce se ocupă cu trafic de droguri la nivel internațional, spălare de bani și infracțiuni violente.

Faissal este închis acum în aceeași închisoare unde se află și tatăl lui.

Ellian cere ca deținuții periculoși să fie izolați de restul pușcăriașilor și a asociaților lor aflați în libertate.

Dacă nu se acționează rapid, „ne asumăm niște riscuri uriașe”, a spus Ellian. „Cu cât arestezi mai mulți tipi din aceștia importanți, cu atât devine mai urgent.”

Crima organizată, o amenințare la fel de mare ca terorismul pentru Europa

Un raport recent al Europol arată că mai multe țări europene se confruntă cu „un nivel fără precedent al violențelor legate de piața drogurilor, inclusiv crime, tortură, răpiri și intimidare”.

Raportul identifică 821 de rețele criminale importante care sunt active în UE, având peste 25.000 de membri.

UE consideră acum crima organizată ca fiind o amenințare la fel de mare pentru societățile europene ca terorismul.

„Violența destabilizează societatea și contractul social pe care îl știam”, a spus purtătorul de cuvânt adjunct al Europol, Claire Georges. „Înainte se întâmpla în punctele de tranzit, precum în aeroporturi, și printre anumite grupuri. Acum, violențele se revarsă tot mai mult pe străzi, iar civilii riscă să fie răniți.”

Europol dă vina pentru explozia violențelor pe globalizarea comerțului cu droguri, o înmulțire a culturilor de coca din Columbia și fragmentarea lanțului de aprovizionare.

Găștile de infractori s-au infiltrat serios în marile porturi europene, inclusiv în Rotterdam și Antwerp-Bruges.

În 2019, cantitatea de cocaină confiscată în Europa a depășit pentru prima oară cea din America. În 2021, autoritățile UE au confiscat 300 de tone de cocaină - un nou record.

Verdict in Marengo trial against Taghi
Cazul lui Ridouan Taghi s-a judecat într-un depozit din Amsterdam transformat în buncăr, păzit de sute de trupe speciale și drone pentru a preveni o posibilă încercare de evadare. Foto: Profimedia Images

Asasinate la comandă, martori dispăruți și descoperiri macabre în Amsterdam

Crimele pentru care Taghi a fost condamnat au început în 2015, atunci când el a comandat uciderea proprietarului unui magazin de unde infractorii au cumpărat echipament de supraveghere, după ce acesta a colaborat cu polițiștii.

Apoi, un blogger care investiga lumea interlopă și care a publicat numele lui Taghi a fost împușcat mortal în preajma unui club de noapte din nordul Amsterdamului.

În 2016, Taghi a fugit în Dubai folosind un pașaport olandez fals. În 2017, însă, a fost trădat. Asasini aflați sub comanda lui Taghi au ucis persoana greșită, iar intermediarul care a organizat crima s-a predat poliției olandeze și s-a oferit să depună mărturie împotriva lui Taghi.

Autoritățile olandeze l-au acuzat pe Taghi de implicare în șase crime și peste 10 ale tentative de crimă și asasinate.

Unul dintre martorii cheie, intermediarul Nabil B. a plătit scump pentru că l-a trădat pe Taghi. În 2018, fratele lui Nabil a fost împușcat mortal în apropiere de locul de muncă, iar anul următor avocatul lui a avut aceeași soartă.

Au existat și alte povești îngrozitoare legate de activitățile găștilor criminale din Olanda. În 2016, capul decapitat al unui membru al unei găști criminale a fost descoperit în vitrina unei cafenele din Amsterdam. În 2020, poliția a descoperit containere convertite în camere de tortură izolate fonic dotate cu clești, lămpi de sudură și un scaun de dentist cu cătușe.

După ce l-au arestat, polițiștii au descoperit poze pe telefonul lui Taghi în care o femeie era torturată.

În 2021, cel mai cunoscut reporter de investigație din Olanda, Peter de Vries, a fost împușcat mortal imediat după ce a ieșit din studio-ul unei televiziuni din Amsterdam.

Până și avocații lui Taghi erau implicați în organizația lui criminală. Unul dintre ei a fost arestat după ce s-a descoperit că s-a folosit de timpul acordat discuțiilor legate de procesul în care Taghi era implicat pentru a plănui evadarea clientului său.

Cel de-al doilea a fost arestat după ce s-a descoperit că a transmis mesaje din partea lui Taghi unor persoane din afara închisorii.

„Noi, europenii, luăm de-a gata libertatea și traiul într-o țară sigură”, a spus Ellian. „Dar trebuie să luptăm pentru asta. O țară liberă se poate schimba în ceva urât foarte repede.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O imagine rară a României, surprinsă de pe Stația Spațială Internațională: Fenomenul spectaculos captat din...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Picioare parcă interminabile, bronz impecabil, ținută sumară. Mădălina Ghenea și magnetismul ei, din nou la...
Film Now
Bruce Willis nu a fost prima alegere pentru seria "Greu de ucis". Care sunt cei trei actori care au refuzat...
Adevarul
Pacostea ce se răspândește pe zi ce trece și afectează viața românilor. „Nu e deloc de glumit, se hrănesc cu...
Newsweek
Universitatea privată făcută de Lasconi avea aviz provizoriu de funcționare. Licența - despre PRO TV
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
J.Lo, într-o rochie decupată pe laterale, de sus până jos, la care nu a purtat lenjerie, la premiera filmului...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...