JURNAL PENTRU COPII. Vloggerii, „profesorii” cu milioane de fani
Anne Marie, Codin, Selly, Max şi Ilie sunt cinci dintre video-bloggerii care au făcut primul pas spre educaţia viitorului. Ei şi-au propus să transforme spaţiul virtual într-o şcoală alternativă în care fiecare poate să înveţe ceea ce îi place.
Anne Marie, vlogger: „Nu există subiect pe care eu sau colegii meu să nu îl putem adapta audienţei noastre, nu există task pe care să îl dai, de la explicarea teoriei corzilor la supernove sau chiar teorii matematice... Sunt tipuri de conţinut pe care le putem aborda fără probleme. Ok, cu ajutor din partea unor specialişti, cu nişte resurse documentate, dar într-o manieră care prinde la audienţa noastră~.
Ilie, vlogger: „Poţi să predai matematică prin vlog, doar că trebuie să fie interesantă ca să nu se plictisească”.
Max, vlogger: „Vlogging-ul poate fi făcut în mai multe feluri! Nu trebuie neapărat să îţi filmezi ţie viaţa”.
Codin, vlogger: „Eu cred că trebuie făcuta o distincţie între vloggeri şi creatori de conţinut, în sensul în care vloggerii sunt cei discută direct cu camera şi îşi împărtăşesc opiniile folosindu-şi mai mult faţa, iar creatorii de conţinut sunt cei care realizează animaţii, documentare, infografice … Cred că atât unii cât şi ceilalţi au o relaţie mult mai personală cu publicul. Şi în momentul în care stabileşti o relaţie de prietenie cu cineva e mult mai usor să împărtăşeşti informaţii relevante cu acele persoane. Nu eşti privit ca o entitate rigidă şi stearpă, cu care nu ai nimic în comun”.
Selly, vlogger: „Pot să transmit ideile mele şi pot să fac în aşa fel încât nu să îmi adopte ideile, dar să îi intrig şi să îi fac să gândească într-un anumit fel, într-un mod constructiv! Şi aia e foarte frumos!”.
Codin, vlogger: „În momentul în care un vlogger se raliază la o anumită părere sau idee, are capacitatea de a impregna aceeaşi opinie în publicul lui”.
Vloggerii susţin că abacul, creta şi buretele ar trebui să devină, în curând, simple amintiri. În opinia lor, metodele clasice de predare nu mai dau dau roade.
Anne Marie, vlogger: „Când vii cu lecţia clasică, cu ceva scris pe tablă, cu aranjare a băncilor în sala de clasă tradiţionala nu mai întâmpini nevoile generaţiei”.
Max, vlogger: „Am avut un subiect cu manuale digitale care mi se pare foarte tare şi văd o evoluţie în ce ţine de educaţie şi sunt sigur că în câţiva ani o să fie chestii mai tari!”.
Daca educaţia se va muta sau nu din sala de clasă în spaţiul virtual este greu de anticipat. Şi totuşi, profesorii tradiţionali ar putea prelua modele din lumea vloggerilor, pe care adolescenţii le consideră potrivite pentru învăţare.
Selly, vlogger: „Pe internet e un feedback continuu. Ei pot să vorbească cu noi, pot să ne cunoască mai uşor. Dacă nu le place pot să reacţioneze. Cred că chestia asta ajută foarte mult. Şi totul este atât de natural...”.
Anne Marie, vlogger: „Cred că în viitor profesorii nu au altă şansă. Pentru că deja nu îi mai pot ţine atenţi pe elevi în sala de clasă”.
În timp ce vloggerii din România şi-au propus să transforme o parte dintre discuţiile virtuale în cursuri, există destui profesori care contestă tot ceea ce fac vedetele din online.
Selly, vlogger: „În momentul în care nu mai eşti natural te miros fanii şi poate să pice totul la vale!”.
Anne Marie, vlogger: „Au încredere în opinia noastră pentru că pe asta ne-am clădit canalele de youtube: transparenţă, încredere, autenticitate! Sunt nişte principii la care puţini dintre noi renunţă contra unei sume de bani sau nu facem compromisuri, pentru că ne dorim o carieră din asta!”.
Codin, vlogger: „Vloggingul reprezintă poate unul dintre cele mai bune metode prin care tinerii sau foarte tinerii să îşi găsească modele, oameni cu care să se identifice într-o anumită măsură”.
Lucian Mîndruță, realizator Digi FM: „Vloggerii, în acest moment au descoperit că sunt celebri şi vor să intre cumva în paradigma asta a statutului de celebritate. Celebritatea aceea mare face şi chestii pentru ceilalţi. La un moment dat trebuie să faci lucruri care să comunice ceva bine despre tine că na, vrei şi tu mai multă respectabilitate!”.
Ilie, vlogger: „Nu e uşor! Nu e aşa cum pare... Adică totul este bine. Noi, ăştia care facem conţinut pe youtube trecem prin diferite chestii şi una este legată de comentariile negative”.
Selly, vlogger: „Noi ca oameni suntem mult mai conectaţi cu publicul nostru decât o vedetă tradiţională, cumva. E mult mai personală toată treaba pe internet”.
Ilie, vlogger: „Trebuie să te înveţi să treci! Este aşa ca un munte, trebuie să treci şi să nu îţi pese de comentarii. Pentru că sunt mult mai mulţi cei care te apreciază”.
Max, vlogger: „Vloggerii sunt persoane care influenţează, fie că vrem, fie că nu . Dacă arăt că beau un suc sau mănânc o ciocolată oamenii văd şi o să încerce şi ei”.
Codin, vlogger: „În funcţie de cât de mare este publicul acela este o putere cu responsabilităţi, dar este o putere reală! Un vlogger are o responsabilitate foarte mare legată de publicul lui şi cred că foarte mult trebuie să îşi dea seama de asta. De la vloggeri la formatori de opinie este o distanţă nu atât de mare cum pare”.
Dacă în România mutarea lecţiilor din sălile de clasă, în spaţiul virtual este abia la început, în Statele Unite sau în tările din Vest profesorii s-au adaptat, deja, noului trend.
DAVID CALLE, VLOGGER DIN SPANIA: „Unicoos este un canal dedicat ştiinţei: matematica, fizica, chimia şi tehnologia. Predăm, cu ajutorul materialelor video, lecţii, aşa cum învaţă copiii la şcoală”.
ADAM SCHOENBART, PROFESOR: „Cred că educaţia trebuie să se orienteze către tehnologie, pentru a schimba cu adevărat felul în care elevii învaţă şi să o facă mai bine. Sunt unii părinţi care nu-şi lasă copiii să folosească reţelele de socializare şi cred că este de datoria mea să le spun de ce sunt necesare şi cum să le folosească responsabil şi în siguranţă”.
DAVID CALLE, VLOGGER DIN SPANIA: „Încerc nu doar să-i învăţ pe copii matematică, fizică sau chimie, ci şi să-i fac curioşi, să se întrebe de ce au loc anumite fenomene”.
Una dintre cele mai mari provocări ale specialiştilor în online este să spună cum va arăta vlogingul în viitor. De ce? Pentru că preferinţele abonaţilor la canalele de youtube se schimbă uneori atât de repede, încât vloggerii nu au timp să se adapteze. Ce e astăzi la modă, mâine e expirat!
Codin, vlogger: „Cred că treptat-treptat, chiar şi cei din generaţii ceva mai avansate, să zic aşa, îi înţeleg utilitatea!”.
Lucian Mîndruță, realizator Digi FM: „Ce o să fie în 5 ani cu vloggingul, habar n-am! Şi mă mândresc că habar n-am şi cu faptul că am curaj să spun chestia asta şi aştept ceilalţi oameni să povestească cum o să fie viitorul. Pentru că viitorul are prostul obicei să vină şi să te facă de râs”.
Codin, vlogger: Vor apărea personalităţi în adevăratul sens al cuvântului. Ceea ce numim azi staruri sunt acele persoane formate în mass-media veche. Cred că se va schimba puţin focusul pe personalităţile care apar prin intermediul internetului!
Ilie, vlogger: „Numai ce am dat un interviu la Jurnal pentru copii! A fost tare fain! Intraţi pe www.digi24.ro şi acolo o să vedeţi un interviu cu mine! Şi cu Max! Şi acolo este şi Selly! Super-tare!”
Lucian Mîndruță, realizator Digi FM: „ Asta e o chestie pe care aş vrea să le-o spun şi să mă înţeleagă foarte bine! E foarte ca lumea să ajungi celebru! E foarte mişto să devii faimos! E foarte bine să fii mai important decât alţii. Viaţa este despre a cuceri loc în mintea celorlalţi. Viaţa este despre a cuceri celebritate, glorie şi bani, în această ordine. Cine spune altceva este unul care nu a reuşit să facă niciunul dintre lucrurile acestea!”.
Max, vlogger: „Mai avem puţin de lucrat pe subiectul acesta”.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News