La competiţia din Olanda roboţii s-au întrecut la mai multe categorii, în funcţie de mărimea lor. Deocamdată, principala problemă a maşinăriilor care imită oamenii este menţinerea echilibrului pe suprafaţa de joc şi la contactul cu adversarii.
„La un astfel de meci, la fel ca alte echipe, se doreşte folosirea acestor tehnologii pentru activităţi folositoare oamenilor”, spune Aras Athami, antrenor.
Roboţii înscrişi în concurs au preţuri de la 5.000 de dolari până la peste 35.000 de dolari. Cei mai scumpi sunt cei mai înalţi, care ajung şi la un metru şi 30 de centimetri.
„Avem întreceri de fotbal, de salvare, pentru roboţii de îngrijire, iar ultimele două sunt foarte utile în contextul social. Oamenii în vârstă au nevoie de aceşti roboţi la ajutor în casă, iar roboţii de salvare pot merge la locul dezastrelor şi pot ajuta la găsirea victimelor”, afirmă Rene van de Molengraft, organizator.
În funcţie de scopul pentru care sunt construiţi, roboţii au abilităţi diferite. Unii se pot deplasa destul de repede, cu 22 de kilometri pe oră, în timp ce alţii se pot apleca sau se pot roti.