Imprimantele 3D prelucrează acum şi modele de metal. Inovator: compania suedeză Arcam

Data publicării:
arcam

Prelucrarea materiilor prime în obiecte utile intră într-o nouă epocă odată cu îmbunătăţirea imprimantelor 3D existente pe piaţă. Iniţial, aceste imprimante funcţionau doar cu plastic topit pe care îl puteau transforma în diverse obiecte simple, îndeosebi carcase de telefon. Suedezii de la compania Arcam au inventat însă imprimanta care poate modela metale şi, deja, datele problemei au început să se schimbe.

Foto: arcam.com

Un fascicol de electroni topeşte o grămadă de pudră metalică şi o modelează în orice formă posibilă. Aşa funcţionează imprimanta 3D a suedezilor de la Arcam, o companie a cărei valoare de piaţă a crescut de cinci ori în ultimii ani.

Succesul companiei are legătură cu imprimantele 3D, cu care au realizat implanturi de şold din pudră de titaniu. Compania susţine că maşinile lor au produs 30.000 de proteze, ceea ce înseamnă 2% din piaţa mondială a implanturilor.

Însă conceptul de imprimantă 3D nu se limitează doar la protezele din titaniu care oricum puteau fi produse şi în turnătorii convenţionale. Imprimantele 3D pot modela obiecte unice pentru care fiecare micrometru în plus sau în minus contează. Prin urmare, multe dintre imprimantele suedeze au fost cumpărate de nume grele din industria aerospaţială precum General Electric, Boeing, Airbus şi NASA. Cei de la General Electric deja au anunţat că vor produce o duză pentru combustibil cu ajutorul imprimantei 3D.

Multe companii încă se concentrează pe ceea ce obţin în momentul în care utilizează aceste imprimante când produc prototipuri. Dar ca să profiţi din plin de avantajele imprimantelor 3D, trebuie să treci la producţia în serie”, atrage atenţia Magnus René, preşedintele companiei ARCAM.

Ceea ce încearcă să spună preşedintele Arcam este că numai dacă foloseşti imprimanta la producţia în serie îţi recuperezi banii pe care i-ai dat pe ea. O astfel de imprimantă capabilă să modeleze metalul costă 1 milion de dolari, deci le este accesibilă doar marilor companii.

De altfel, ceea ce este de remarcat este evoluţia imprimantelor 3D produse de tot mai multe companii din întreaga lume. Iniţial, aceste aparate puteau modela doar plastic. Acum, imprimantele 3D pot modela şi metalul, iar medicii şi cercetătorii deja caută soluţii prin care să poată produce celule, aşa încât să imprime organe perfect funcţionale.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson
Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...