Nebunia criptomonedelor a trecut, dar ideea monedelor digitale nu dispare. Mari grupuri IT, printre care şi Facebook, testează terenul pentru a introduce monede proprii. Însă cu lecţiile învăţate. Sunt clare defectele acestui sistem, dar există potenţialul de a merge într-o nouă direcţie bună, care poate să-i asigure un viitor. Iar Facebook nu vrea să rateze şansa şi trage tare. Are în plan să îşi lanseze propria criptomonedă chiar în prima jumătate a acestui an.
Grupuri precum Facebook, Telegram şi Signal au proiecte separate de dezvoltare a unor monede digitale care să faciliteze tranzacţiile, anunţă the The New York Times. Ceea ce ar putea să le diferenţieze de criptomonedele prăbuşite este expunerea - aceste grupuri au în spate sute de milioane sau miliarde de utilizatori.
Moneda zilelor noastre, o hârtie sau un plastic cu înscrisuri, are la bază încrederea. Încrederea că este acceptat de o comunitate ca mijloc de plată, care poate varia ca valoare în funcţie de mai mulţi factori. Spre deosebire de moneda din trecut, care se baza pe valoarea intrinsecă a metalului din componenţă, valoare dată de raritatea metalului, actualele bancnote reprezintă de fapt o construcţie socială, după cum le definea un analist ING.
Printre defectele criptomonedelor se numărăr circulaţia restrânsă, dată inclusiv de sistemul complicat care stă la baza întregii lor filosofii, ca mijloc descentralizat secret şi exclusiv. Giganţii IT nu ar mai pica în această capacană. Au cui să ofere un serviciu de monedă digitală.
Cel mai aşteptat proiect este cel al Facebook. Grupul lucrează la o monedă care să fie ataşată serviciului WhatsApp, serviciu legat de un număr de telefon.
Signal, un sistem de comunicaţii criptate foarte popular printre entuziaştii de tehnologie, dezvoltă o altă monedă. Şi pe acelaşi drum merg şi diverse aplicaţii din Coreea de Sud şi Japonia, o parte de lume care a fost prinsă puternic în frenezia criptomonedelor.
Proiectul Facebook, învăluit în mister
Facebook a angajat un fost director Paypal pentru a se ocupa de acest nou proiect, iar dezvoltarea se produce în mare secret. Nici direcţia nu este încă foarte clară. Se fac cercetări în utilizarea tehnologiei blockchain, dar în acelaşi timp nu sunt excluse plăţile centralizate de genul Paypal sau Visa.
Însă indiferent de direcţie, va fi o monedă care va fi legată fix de valutele tradiţionale. Practic, ar face-o imună la speculaţii. În acelaşi timp, ar deveni un simplu mijloc de plată, şi nu un vehicul de investiţii. Utilizatorul ar avea un portofel electornic, denominat în moneda Facebook, dar care ar avea acoperire în monedă tradiţională. Grupul ar avea în vedere legarea de fapt de un coş de valute, unele forte, precum euro sau dolar, plus valute apropiate de utilizator.
Marea problemă cu care se va confrunta Facebook este cea legată de controlul asupra plăţilor şi de responsabilitate. Dacă va fi responsabil de aprobarea fiecărei tranzacţii şi urmărirea conturilor utilizatorilor, atunci nu ar trebui să folosească sistemul blockchain, ci mai degrabă un sistem centralizat, de genul Paypal. Fără un sistem centralizat, nu va putea câştiga din comisioane şi nici nu va putea combate posibile tranzacţii care acoperă acte ilegale. Şi aceste neajunsuri pot să slăbească popularizarea monedei.
Mai degrabă sistemul centralizat combinat cu o valoare stabilă pot asigura succesul. În această situaţie, Facebook ar deveni o mare casă de clearing, un pericol real pentru emitenţii de carduri şi serviciile existente de plăţi. Va avea chiar şi trăsături de bancă centrală, capabilă să emită monedă a cărei valoare este totuşi cedată sistemului financiar tradiţional. Însă poate bifa marea trăsătură a actualului sistem monetar şi anume acceptarea socială.
Facebook este o reţea de socializare, iar moneda este o construcţie socială.