DOWNLOAD. Trei aplicații de prim ajutor care pot face diferența între viață și moarte
În ultima perioadă au apărut tot mai multe aplicaţii care ne sfătuiesc cum să ne îmbunătăţim stilul de viaţă sau cum să reacţionăm în situaţii critice, când primul ajutor este vital.
Cei de la Crucea Roşie din România au pus la dispoziţie o platformă disponibilă deocamdată doar pentru utilizatorii iOS.
Cei care o descarcă învaţă pas cu pas tot ce trebuie făcut în cazul unor urgenţe până la sosirea medicilor: de la crize de astm, sângerări şi arsuri până la înec sau infarct.
„Este o aplicaţie în limba română. Ideea vis-a-vis de aplicaţie este de a asigura un minim de informaţii oricui”, spune dr. Mihail Voicescu, manager de proiect Crucea Roșie România.
„Este o metodă destul de bună prin care poţi să ajuţi pe cineva la nevoie. Fie că te învaţă să nu mişti oamenii care sunt în stare de inconştienţă ca să rişti să le provoci leziuni mult mai grave, fie că poţi să opreşti o sângerare punând un garou deasupra şi nu dedesubtul locului unde s-a produs sângerarea”, spune Flavia Negoescu, realizatorul emisiunii "2.0".
O altă aplicaţie care poate salva vieţi - "Există un erou în fiecare dintre voi!" - a fost lansată anul trecut de Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Aceasta poate fi folosită doar de voluntari bine pregătiţi, care pot acorda primul ajutor până ajunge echipajul de urgenţă.
„Dacă în mai puţin de cinci minute ajunge o persoană instruită, categoric cresc şansele de supravieţuire”, afirmă dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
„Cred că acest lucru e cel mai important: îmbunătăţirea timpului de răspuns. Despre asta este vorba. Poate face diferenţa între viaţă şi viaţă cu sechele neurologice grave pentru pacientul care este resuscitat”, spune dr. Radu Zamfir.
„Dacă un voluntar se află pe o rază de 1.000 de metri faţă de caz primeşte alerta pe aplicaţie. Acolo pe aplicaţie ai un buton unde poţi să accepţi sau să nu te prezinţi la caz. E foarte important, pentru că sunt momente în care poţi decide soarta unui om”, spune Ionuţ Andraş, artist, voluntar la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
Până acum 1.000 de bucureşteni au decis să devină voluntari prin acest proiect.
O altă aplicaţie care ar fi putut salva vieţi este alerta GPS. De exemplu, tragedia din Munţii Apuseni din anul 2014 ar fi putut fi evitată dacă sistemul ar fi fost implementat şi la noi.
„Tot ce face este să transmită un semnal radio care va fi recepţionat de un satelit, care va ajunge la spital, SMURD, orice sistem de intervenție medicală, indiferent de zona în care te afli şi există o hartă mapată foarte bine a ţării ca să vadă în ce crevasă a muntelui ai picat tu, prin Google Earth, şi este o aplicaţie care funcţionează şi când ai rămas fără baterie”, mai spune Flavia Negoescu.
Pe lângă aceasta, există şi aplicaţii de supravieţuire în munţi. De asemenea, au fost lansate programe prin care persoanele cu probleme medicale, cum ar fi diabetul de exemplu, îşi pot monitoriza starea de sănătate.
- Etichete:
- aplicatii de prim ajutor
- descarcare aplicatii de prim ajutor
- download aplicatii de prim ajutor
- crucea rosie romania
- aplicatie prim ajutor
- aplicatii prim ajutor
- exista un erou in fiecare dintre noi
- alerta gps
- aplicatie alerta gps
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News