Curiozitatea de a vedea cum vom arăta la bătrâneţe sau nostalgia chipului întinerit fac sute de mii de oameni, zilnic, să descarce aplicaţia rusească FaceApp. De la vedete internaţionale, până la oameni obişnuiţi, toţi îşi încredinţează fotografiile fără să ştie cui şi cu ce scopuri. Aplicaţia, devenită virală, a iscat multe controverse. În Statele Unite, un senator a cerut o investigație FBI, pe motiv că datele personale ale cetățenilor ar putea ajunge la Guvernul din Rusia. Specialiştii în securitate cibernetică spun că FaceApp nu face mai mult rău decât Facebook sau Instagram, dar le recomandă oamenilor să nu mai treacă atât de uşor peste termenii şi condiţiile aplicaţiilor.
FaceApp este o aplicaţie gratuită şi câştigă în fiecare zi 700.000 de noi utilizatori. Aplicaţia ne cere acces la cameră foto, facem o fotografie şi o utilizăzăm pentru a vedea cum arătăm la bătrâneţe. De altfel, acesta este şi cel mai utilizat mod de editare.
Am întrebat un expert în securitate cibernetică ce date sunt stocate atunci când ne jucăm cu o fotografie.
Liviu Arsene - expert în securitate cibernetică: Datele care sunt incluse în fiecare poză nu se rezumă doar la imagine. În general imaginile pe care le facem cu telefon mobil mai conţin şi altfel tipuri de informaţii: coordonatele geografice unde a fost făcută Imaginea, tipul şi modelul telefonului, sistemul de operare. Practic acelea sunt informaţiile despre care utilizatorii nu ştiu că ajung odată cu poza la aplicaţia respectivă.
Toate acestea sunt specificate în temenii şi condiţiile de folosire a aplicaţiei, însă oamenii recunosc că nu le citesc aproape niciodată.
-Se întâmpă să citeşti termenii şi condiţiile când descarci ceva, o aplicaţie sau treci peste ele?
-Rareori le citesc.
-Voi citiţi vreodată termenii şi condiţiile.
-Nu!
-Eu da, mai citesc.
-De ce nu citeşti?
-N-am răbdare!
Alţii spun că internetul şi tehnologia vin cu un cost pe care şi-l asumă.
-Despre ce vorbim? Cât timp există Facebook, Google, toate astea, faţa noastră e peste tot, în orice bază de date. Dacă vrei să nu ţi se ia faţa, să nu ştie nimeni de tine, laşi telefonul, îţi iei o cărămidă d-aia veche, nu-ţi mai iei aplicaţii, vorbeşti doar la telefon când te sună cineva şi atât.
Ne întoarcem la specialişti şi aflăm că mai toate aplicaţiile pe care le folosim zilnic, ca Facebook, Instagram sau SnapChat au condiţii de utilizare aproape identice cu ale FaceApp.
Liviu Arsene - expert în securitate cibernetică: Tehnologia curentă funcţionează fix pe acest model de business. Dacă foloseşti ceva gratuit dai la schimb datele tale sau o parte din comportamentul tău online.
Totuşi, în Statele Unite ale Americii, temerile sunt mari. Originile rusești ale aplicației l-au făcut pe şeful democraților din Senat să ceară FBI o anchetă care să stabilească dacă nu cumva datele utlizatorilor ajung chiar la Guvernul de la Moscova. Mai mult, candidaţii la alegerile din 2020 din America au fost sfătuiţi să şteargă aplicaţia dacă au folosit-o vreodată.