Codul manierelor pe internet se numește „neticheta” și este destul de complex. Iată, pe scurt, ABC-ul manierelor pe internet:
Adresa de e-mail spune multe despre noi, în comunicările oficiale ID-ul te recomandă, aşa că e bine că el să nu fie „marianfantasticul 99”.
E-mailul păstrează câteva reguli are corespondenţei clasice, care trebuie respectate în situaţiile formale. Mereu este bine să vă prezentaţi în primele rânduri, dacă scrieţi unui necunoscut. Şi să vă semnaţi la final.
Scrierea numai cu majuscule se traduce, în lumea internauţilor, cu folosirea unui ton ridicat. Subiectul e-mail-ului ajută destinatarul să înţeleagă rapid importanța lui. Şi chiar dacă ne grăbim, în mediul profesional prescurtările de genul „vb” în loc de „vorbim” sau „np” în loc de „nicio problemă” sunt de evitat.
Graba nu scuză nici greşelile gramaticale.
Vă vine să credeţi sau nu, există maniere şi pentru Facebook. Nu vă bombardaţi prietenii cu cereri de a participa la jocuri cu vampiri şi alte aplicaţii trăsnite. Bunele maniere online ţin şi de intimitatea personală a prietenilor sau cunoştinţelor. Nu publicaţi pe „peretele" cuiva conversaţii sau întrebări care ar trebui să aibă loc în privat. Şi da, e bine să va întrebaţi cunoscuţii dacă sunt de acord să postaţi fotografiile în care apar, mai ales dacă nu sunt în cea mai convenabilă ipostază.
Pentru mai multe sfaturi legate de etichetă şi multe alte subiecte interesante, urmăriți în fiecare duminică, de la ora 17.30, emisiunea „Bonton” de la Digi24.