Aveţi dreptul "de a fi uitat" pe internet. Dar trebuie să spuneţi "nu"

Data publicării:
website internet

Peste două zile intră în vigoare noul regulament european pentru protecţia datelor personale. Teoretic, ar trebui să ne asigure că informaţiile private ale fiecăruia dintre noi nu vor mai ajunge la vânătorii de date, decât dacă le permitem noi, conştient, să facă acest lucru.

Dacă în ultimul timp aţi primit notificări ţi e-mailuri de la companii şi reţele sociale, trebuie să ştiţi că au legătura cu protecţia datelor personale. Asta pentru că se schimbă modul în care companiile ne stochează şi ne folosesc informaţiile private ce apar mediul online”.

Ideea e ca oamenii să aibă mult mai mult control asupra acestor informaţii. Regulamentul se aplică tuturor companiilor care au de-a face cu piaţa europeană. Date personale înseamnă, printre altele, numele, adresa, date de localizare sau fişierele tip cookie, cele care se descarcă în memoria unui dispozitiv, atunci când accesăm un site.

Bogdan Botezatu - expert în ameninţări cibernetice: „Această reglementare va schimba foarte mult regulile jocului pentru că va opri acest trafic ilegal de baze de date de clienţi, de la o companie la alta, şi implicit va reduce cantitatea de mesaje nesolicitate”.

Transparenţa e cuvântul cheie în discuţia despre noul regulament european. Vom avea, de exemplu, dreptul de a primi datele stocate. Foarte important e că, odată cu intrarea în vigoare a regulamentului, toată politica de confidenţialitate şi de prelucrare a datelor trebuie să fie scrisă extrem de clar şi la obiect.

Tăcerea nu mai reprezintă consimţământ. Cu alte cuvinte, dacă nu am spus unui site că NU ne poate folosi datele, asta nu înseamnă că le poate stoca şi utiliza. Trebuie să fim informaţi şi trebuie să spunem DA, dar numai după ce ni se spune clar ce se întâmplă cu datele noastre. De asemenea, europenii au dreptul de a le fi şterse anumite informaţii personale de pe Internet. Iar dacă povestea Cambridge Analytica se repetă, trebuie să ştim mult mai devreme. În cel mult 72 de ore.

Bogdan Botezatu - expert în ameninţări cibernetice: „Ar trebui să fim foarte conştienţi şi realişti cu privire la faptul că datele noastre sunt deja pe internet şi nu o să dispară ca prin minune la 25 mai. Din păcate nu vor mai putea fi retrase, dar nici nu vor mai putea fi folosite de următorii clienţi fără încălcarea acestei legislaţii”.

Şi dacă nu dorim ca datele noastre să fie folosite pentru a primi reclame care se potrivesc cu interesele noastre, putem să spunem NU.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Jennifer Lopez, doar într-un body decoltat și strălucitor, din nou pe scenă după divorțul de Ben Affleck. În...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
2024 Toronto International Film Festival - "The Life Of Chuck" Premiere
Stephen King a anunţat că nu va mai scrie pe X. Care este motivul invocat de celebrul autor
Digi Animal World
Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
Film Now
Scena din „Gladiator 2”, tăiată la montaj. Denzel Washington: „Cred că nu erau încă pregătiţi pentru asta”
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului