Apple a ieşit la cumpărături şi a plătit 350 de milioane de dolari pentru compania israeliană PrimeSense, cea care a fabricat cipul de comandă pentru sensorul Kinect din consolele de jocuri Xbox. Gigantul american nu a vrut să facă vâlvă cu noua preluare, dar se pregăteşte, de fapt, să se lanseze într-o ofensivă dublă. Ţintele sunt Samsung şi Microsoft, care i-au luat-o înainte în domeniul inovaţiei, relatează Business Club.
De la moartea lui Steve Jobs, Apple nu a mai venit cu nici un produs spectaculos, toate produsele lansate recent bazându-se pe cele mai vechi. Din inovator, Apple a ajuns acum să cumpere tehnologie, fiind singura sa şansă să recupereze terenul pierdut faţă de concurenţă.
Apple a cumpărat aşadar PrimeSense, firma care a făcut cipul de comandă pentru sensorul Kinect, cel care transpune pe ecran mişcările şi gesturile utilizatorului de console Xbox vândute de Microsoft. Apple ar putea folosi tehnologia Kinect la televizoarele pe care vrea să le lanseze în perioada următoare.
Samsung are deja televizoare care pot fi acţionate de la distanţă, aşa că Apple ar putea să recupereze ceva din terenul pierdut la acest capitol.
În plus, compania israeliană proaspăt preluată mai produce şi un alt senzor, Capri, care poate fi integrat în telefoanele mobile şi în tablete. Asta ar însemna că noile iPhone-uri şi iPad-uri vor putea primi comenzi tot de la distanţă, printr-o simplă mişcare. Astfel de modele ar putea apărea chiar spre finalul anului viitor.
De obicei, durează ceva timp până când achiziţiile de tehnologie se văd în noile funcţii ale produselor Apple. Aşa s-a întâmplat în cazul senzorului de amprentă digitală de la iPhone 5S, funcţie introdusă la un an de la o achiziţia firmei de securitate digitală AuthenTec.
Chiar şi cu noua achiziţie, Apple trebuie să fie în gardă, pentru că Microsoft duce lupta la nivelul următor. Compaia fondată de Bill Gates vrea să lanseze un senzor propriu, un fel de Kinect vocal către dispozitivele mobile. Şi alte companii mai mici fac concurenţă: Leap Motion, de exemplu, a lansat un senzor de control de la distanţă pentru laptopurile Hewlett-Packard (HP).
Bani pentru noi achiziţii ar mai fi, pentru că Apple are rezerve de 150 de miliarde de dolari. În ultimii doi ani, gigantul american a cumpărat mai multe firme mici pentru a câştiga acces la tehnologie în domeniul memoriilor flash, al navigaţiei şi al hărţilor.
Business Club