Nvidia a detronat Apple și a devenit cea mai valoroasă companie din lume

Data publicării:
nvidia
Nvidia nu mai poate exporta două tipuri de cipuri de înaltă tehnologie folosite pentru inteligența artificială în China. Foto: Profimedia Images

Nvidia a detronat vineri Apple și a devenit cea mai valoroasă companie din lume, în urma unei creșteri record a acțiunilor, alimentată de o cerere insațiabilă pentru noile sale cipuri AI pentru supercalculatoare, anunță Reuters.

Valoarea bursieră a Nvidia a atins pentru scurt timp 3,53 trilioane de dolari, în timp ce cea a Apple a fost de 3,52 trilioane de dolari, potrivit datelor de la London Stock Exchange Group (LSEG).

În iunie, Nvidia a devenit pentru scurt timp cea mai valoroasă companie din lume, înainte de a fi depășită de Microsoft și Apple. Capitalizările de piață ale trioului tehnologic au fost la egalitate timp de mai multe luni. Valoarea de piață a Microsoft se situa la 3,20 trilioane de dolari.

Acțiunile Nvidia au crescut cu aproximativ 18% până acum în octombrie, cu o serie de câștiguri după ce OpenAI, compania din spatele ChatGPT, a anunțat o rundă de finanțare de 6,6 miliarde de dolari. Nvidia furnizează cipuri utilizate pentru antrenarea așa-numitelor modele de bază, cum ar fi GPT-4 al OpenAI.

„Tot mai multe companii adoptă acum inteligența artificială în sarcinile lor de zi cu zi și cererea rămâne puternică pentru cipurile Nvidia”, a declarat Russ Mould, director de investiții la AJ Bell.

„Se află cu siguranță într-un moment potrivit și, atâta timp cât evităm o recesiune economică majoră în Statele Unite, există sentimentul că societățile vor continua să investească masiv în capacitățile de inteligență artificială, creând un vânt favorabil sănătos pentru Nvidia.”

Acțiunile Nvidia au atins marți un nivel record, bazându-se pe o creștere de săptămâna trecută, când TSMC, cel mai mare producător de cipuri pe bază de contract din lume, a înregistrat o creștere previzibilă de 54% a profitului trimestrial, determinată de creșterea cererii de cipuri utilizate în IA.

Următorul test important va fi atunci când Nvidia va raporta rezultatele pentru trimestrul al treilea, în noiembrie. În luna august, Nvidia a estimat venituri pentru al treilea trimestru de 32,5 miliarde de dolari, cu plus sau minus 2%, comparativ cu așteptările medii actuale ale analiștilor de 32,90 miliarde de dolari, potrivit datelor compilate de LSEG.

Partenerii noștri