Din punct de vedere al hardware-ului cele două telefoane sunt identice predecesoarelor sale. Aşadar, HTC One rămâne cel mai fumos şi elegant model de smartphone ce cu rulează Android de pe piaţă. Ecranul este spectaculos, camera foto poate fi concurată doar de cea a Nokia Lumia 920, sistemul BeatsAudio produce o calitate spectaculoasă a sunetului iar calitatea apelurilor este exemplară.
Galaxy S4 nu poate concura cu HTC la capitolul estetică mai ales că a rămas cu acelaşi look de plastic încadrat de o ramă metalică. Fără îndoială e un telefon care nu impresionează la prima vedere, dar care compensează prin utilitate. Un procesor extrem de performant, toate tehnologiile de comunicare şi porturile pe care vi le puteţi dori şi posibilitatea de extinde memoria prin carduri microSD.
Principala funcţionalitate care ar trebui să fie diferită din cauza software-ului ar fi camera. În timp ce Samsung a optat pentru un senzor de 13 megapixeli menit să realizeze poze extrem de detaliate, HTC a decis să rişte şi a creat un nou tip de senzor cu pixeli mai mari, dar mai puţin meniţi să capteze mai multă lumină. Dar pentru ca această tehnologie să dea roade camera trebuie să fie strâns legată de un software care să o pună în valoare.
Vestea bună este că nu există diferenţe sesizabile ale performanţei fotografice HTC One cu Sense sau cu Androidul de la Google decât poate în condiţii de luminozitate extrem de scăzută în care Sense-ul HTC pune mai bine în valoare tehnologia ultrapixel. Şi în timp ce companiile ce produc acest hardware au depus mult efort să valorifice la maximum capacităţile camerelor, Google are mult de recuperat la acest capitol.
Androidul Google pune la dispoziţie o serie limitată de funcţii ce permit utilizatorului să controleze imaginile realizate cu telefonul spre deosebire de TochWiz şi Sense care îţi permit să reglezi totul de la white balance, la timp de expunere.
Ce se întâmplă atunci când ai acelaşi software Android pe două telefoane cu acelaşi procesor Qualcomm Snapdragon 600? Ei bine răspunsul este foarte intuitiv: obţii aceeaşi putere de la cele două device-uri. Dacă este să fim extrem de exacţi, Galaxy S4 poate reuşeşte să câştige cursa la milisecundă. Iar faţă de variantele echipate cu software-ul HTC şi respectiv Samsung, Androidul Google a câştigat iar la o diferenţă infimă de puncte.
Cu viaţa bateriei însă lucrurile au stat puţin diferit. Surprinzător, variantele stock a Galaxy S4 cât şi a HTC One au depăşit considerabil, adică cu puţin peste o oră, variantele echipate cu Sense şi TouchWiz.
Trebuie să vorbim puţin şi despre skinul Google. Dacă nu aţi mai folosit un device Nexus probabil veţi considera versiunea 4.2.2 a Androidului destul de încântătoare. Pur şi simplu Google face o treabă mai bună când vine vorba de aplicaţii elementare precum mesaje sau calendar. Sunt, în general, mai bine construite şi au un aspect mai unitar şi mai simplu. Nu sunt mai multe lucruri pe care le-ați putea iubi dar sunt cu siguranţă mai puţine lucruri pe care le veţi urî.
Deşi poate unii ar invocă sintagma latină „digustibus non disputandum”, designul propus de Google este pur şi simplu mai bun decât cel al Sense sau TouchWiz. Plus că, de data aceasta nu o să mai găsiți aplicaţii duplicate de la HTC sau Samsung pe care Google le oferea deja.
Plus că toate aplicaţiile Google de la Hangouts, la Maps şi la Google Wallet vin deja preinstalate pe cele două device-uri. Pe scurt suntem încântaţi de viața prelungită a bateriei, de designul simplu şi frumos şi suntem puţin supăraţi că nu vedem acelaşi software pentru camera sau un buton de meniu.
Android se află într-un loc ciudat acum. Ca un tot el domină piaţa de smartphone-uri. Însă, precum CEO-ul Apple Tim Cook afirma la începutul lunii, majoritatea deviceuri-lor Android în funcţiune rulează un sistem de operare lansat iOS 2010.
Google a urmărit companii precum Microsoft, Apple şi chiar şi Blackberry lansând noi sisteme de operare care nu ţin cont de doleanţele producătorilor de hardware sau a companiilor de telefonie precum AT&T sau Verizon. Este naiv pentru Google să creadă că ecosistemul se va schimba şi, până la urmă, faptul că el este flexibil şi modificabil reprezintă un avantaj pentru utilizatori.