Costul mediu al unui atac de tip cryptomalware suportat de o companie mică sau mijlocie în schimbul recuperării informațiilor pe care infractorii cibernetici le-au sustras a fost de 99.000 de dolari, pe parcursul anului 2015, reiese din rezultatele unui studiul Kaspersky Lab, intitulat 'Riscuri de securitate IT în companii 2016', dat publicității luni.
'Pagubele totale cauzate de atacurile crytpomalware rezultă din mai mulți factori, printre care: suspendarea parțială sau completă a activităților companiei (procese interne, tranzacții financiare etc.), pierderea unor date valoroase (financiare sau informații despre anumite proiecte, baze de date despre clienți sau parteneri etc.) și riscuri reputaționale. Pagubele totale pot fi împărțite în două categorii: răscumpărarea și pierderile colaterale. Pagubele totale sunt, în mare, influențate de deficiențele apărute în activitatea de prevenție, din partea personalului IT (sisteme administrate defectuos, backup-uri învechite sau inexistente, parole slabe, software care nu este actualizat cu regularitate etc.)', se arată în documentul citat de Agerpres.
Specialiștii Kaspersky Lab precizează că, în ciuda faptului că infractorii cibernetici nu garantează înapoierea datelor, 34% dintre antreprenori recunosc că au plătit celor care i-au șantajat.
Potrivit cercetării, peste 30% dintre reprezentanții companiilor mici și mijlocii au spus că au pierdut cantități importante de date din cauza unui program cryptomalware.
Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în anul 1997. În prezent, peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile concepute de către companie, precum și 270.000 de companii-client.