2.0. Zece lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați un laptop nou

Data publicării:
laptop

Fiecare are criterii diferite atunci când caută un laptop. Genul de programe pe care vreți să le rulați determină în mod fundamental tipul de device pe care ar trebui să îl cumpărați. Așadar, vă luați un laptop pentru prezentări power-point, pentru editare video, pentru a vă uita la filme HD sau pentru a vă juca?

În primul rând, este important să vă stabiliti un buget și, în funcție de asta, să vă orientați mai departe. Spre exemplu, un laptop pentru business care să ruleze Microsoft Office și alte softuri de productivitate costă mai puțin de 2.500 de lei. Alt factor pe care ar trebui să îl luați în considerare ar fi dacă vreți un Mac sau un PC. În timp ce majoritatea laptopurilor Apple sunt mai scumpe decât majoritatea PC-urilor, sunt mai puține modele de device-uri Apple din care să alegeți.

Modelele de MacBook Air încep de la 1.000 de lei, dar sunt foarte rapide. Cel mai ieftin MacBookPro, în varianta de 13 inchi, începe la 1.200 de dolari. Așadar, nu este necesar ca un laptop Apple să fie mai scump decât un PC cu performanțe comparabile, dar trebuie să știți dacă vă este util.

În ceea ce privește PC-urile, sunt câteva elemente de hardware cu care trebuie să fiți familiari pentru a alege un sistem câștigător. În primul rând, puterea bateriei. Când vorbim despre laptopuri, vorbim, în primul rând, despre mobilitate. Așadar, viața bateriei este elementul esențial care ar trebui să vă determine să alegeți un device în favoarea altuia.

Dacă sunteți în căutarea unui sistem care să vă înlocuiască desktopul, atunci viața bateriei nu este un element critic. În timp ce laptopurile tind să devină din ce în ce mai subțiri, iar producătorii se concentrează spre a le face cât mai portabile, ele vin cel mai adesea cu o baterie care nu se poate scoate.

Compromisul, așadar, este că nu vă puteți gândi să vă cumpărați un acumulator de rezervă. De asemenea, fiți mereu sceptici în ceea ce privește viața bateriei, scrisă pe cutie. Numerele oferite de producători sunt obținute în urma unor teste de folosință minimă, cu luminozitate minimă. Și cum o baterie mai mare înseamnă un loc mai mare în care să poate fi pusă, ajungem la al doilea criteriu: mărime și greutate.

Laptopurile foarte grele reduc serios din mobilitate. În 2011, compania Intel a deschis piața ultrabookurilor, sisteme deosebit de ușoare, care cântăresc, în general, sub un kilogram și jumătate. Ultrabookurile se concentrează pe mobilitate și viața bateriei și au prețuri care încep de la 1.000 de dolari.

Aceste laptopuri nu sunt însă suficient de puternice pentru unii și lipsa unui CD drive poate reprezenta un inconvenient, dar demonstrează trendul spre „mai ușor”. Așadar, aveți optiunea să căutați un brand ca VAIO, care se concentrează, în principal, pe mărime, sau să alegeți un model cu un ecran mai mic.

Ceea ce ne aduce la următorul punct: mărimea ecranului și rezoluția. Există trei mărimi obișnuite atunci când este vorba despre laptopuri: 13 inchi, 15 inchi și 17 inchi. Varianta cu cele mai multe opțiuni este chiar cea de mijloc.

De obicei, laptopurile cu ecrane foarte mici, deoarece prioritizează portabilitatea, renunță la multe funcții, precum DVD player, iar cele de 17 inchi sunt adesea foarte grele. De asemenea, și în ceea ce privește rezoluția, cel mai adesea, cu cât este mai mică diagonala, cu atât este rezoluția mai mică. Nu este o regulă, ci mai degrabă un obicei. Așadar, în cazul în care căutați un laptop pe care să vă uitați la filme, veți vrea să optați pentru o diagonala de cel puțin 15 inchi și să fiți atenți ca rezoluția să fie cel puțin HD.

Procesorul determină cât de eficient este device-ul. Vestea bună este că în fiecare an procesoarele sunt din ce în ce mai rapide. Majoritatea calculatoarelor cu Windows funcționează cu procesoare Intel iar ultraportabilele precum MacBookAir funcționează cu ajtorul unor procesoare de voltaj redus. Procesoarele nu sunt însă singurele elemente esențiale de hardware.

Plăcile grafice sunt foarte importante atunci când vine vorba de jocuri video sau filme HD. Majoritatea laptopurilor nu au cipuri grafice dedicate, ceea ce înseamnă că nu veți putea juca Skyrim și, cel mai adesea, nici măcar Sims decât dacă nu va cumpărați un Alienware sau un laptop dedicat.

Ani de zile, laptopurile au stocat date pe harddrive-uri. Majoritatea încă o fac, însă noile drivere sunt mai rapide și mai ieftin de produs. Există două tipuri de memorie internă care diferă în funcție de materialele folosite în construirea driverelor. De obicei, cu cât materialele sunt mai solide, cu atât laptopul este mai greu și mai scump, dar și mai rezistent la lovituri sau scuturări. Din fericire, spațiul intern de stocare nu ar trebui să mai fie o problemă atât de stringentă, deoarece există atât de multe platforme de tip cloud, încât ar trebui să fie suficientă măcar pentru business.

Există, bineînțeles, și opțiunea hardurilor externe. RAM-ul însă este un tip important de memorie, iar 4Gb de RAM ar trebui să fie suficienți pentru a rula Windows 7 fără probleme.

O altă întrebare importanta este, aveți sau nu nevoie de un driver optic? Când ați făcut ultima oară un CD? Vă uitați la filme de pe DVD-uri? Dacă răspunsul este da, atunci este un factor pe care trebuie să îl luați în considerare ți atunci, din păcate, opțiune de ultraportabile nu există.

Porturile sunt însă deosebit de importante. Deși probabil sunteți familiari cu un port USB, ar trebui să știți că un USB 3.0 este considerabil mai rapid și ar fi bine ca device-ul pe care îl căutați să aibă un astfel de port. Sunt și alte tipuri de porturi pe care ar trebui să le luați în considerare. Vă place să vă uitați la filme la TV? Atunci un port HDMI este esențial. Faceți des fotografii? Atunci și un slot de card SD sau micro-SD ar putea fi deosebit de util.

Următorul punct pe listă este securitatea. Cel mai adesea, stocăm întreaga noastră viață pe laptopuri. Ne supunem unui risc în momentl în care ne salvăm informațiile pe internet, dar laptopurile cresc acest risc deoarece sunt mult mai ușor de furat. Unele laptopuri, în general cele care se adresează utilizării la serviciu sunt construite în funcție de acești factori.

Spre exemplu, sistemele de scanare a amprentelor se regăsesc pe multe device-uri dedicate businessului. Multe laptopuri includ și sloturi de securitate Kensington. Cablurile de securitate sunt atașate acestor sloturi pentru a prinde un laptop de o masă. Și gradul de rezistență al device-urilor este tot un element de securitate, deoarece majoritatea laptopurilor la cea mai mica lovitură se strică iremediabil și fac recuperarea datelor aproape imposibilă. Așadar, dacă știți că sunteți neîndemânatici sau dacă aveți o viață agitată, puteți opta pentru un laptop ToughBook de la Panasonic.

Am ajuns si la ultimul criteriu de pe listă: perioada de garanție și ciclurile de lansare. A cumpăra electronice este aproape întotdeauna o luptă împotriva timpului și a vitezei cu care device-urile îmbătrânesc din punct de vedere moral. Pentru a maximiza valoarea achiziției este bine să vă cumpărați device-urile la scurt timp după ce se lansează noua linie de produse. Modelul pe care îl analizez s-a lansat acum nouă luni? Asta înseamnă că, cel mai probabil, va apărea în curand un model nou îmbunătățit. Așadar, nu are sens să investesc în modelul mai vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...