O simplă pată neagră apărută pe harta unui serviciu online de cartografiere a generat o dezbatere intensă pe rețelele de socializare și nu de puține ori a fost piperată cu teorii ale conspirației.
Undeva, în vastitatea arctică a Mării Siberiene Orientale, se află o palmă insulară de pământ: Insula Jeannette. Nu este atât de celebră încât să ajungă wallpaper pe desktop, dar a suscitat destule fantezii de thriller încât să creeze un trend de „investigatori” în mediul online.
Într-o zi, pe Internet a început să circule un print screen în care Insula Jeannette apare cenzurată de o pată neagră. Acesta a fost butonul de start pentru o canonadă de teorii ale conspirației.
Acum, plaftorma Bellingat a contectat într-o investigație piesele disponibile pe Internet pentru a completa acest puzzle.
Unii utilizatori au crezut că pata neagră, apărută în urmă doi ani, fusese plasată pentru a semnala existența unei „infrastructuri extraterestre”, în timp ce alții au fost de părere că teritoriul de doar 3 kilometri pătrați ar ascunde o bază secretă a Rusiei.
Creepypasta
Subiectul a luat avânt pe un site obscur, un fel de Babilon al postărilor anonime. Un anumit gen de materiale au făcut de-a lungul vremii carieră pe site-urile de acest tip: creepypasta.
Creepypasta sunt povești horror diseminate masiv pe Internet (forumuri, căsuțe de comentarii etc.) de utilizatori anonimi sub forma unor „cazuri reale”, cu scopul de a speria cititorii. Însă nu doar atât, postările creepypasta se bazează pe același soi de stimulare culturală „apocrifă” a fricii din care își trag seva și miturile urbane. Ca să simuleze convingător caracterul de „întâmplare reală”, poveștile creepypasta sunt însoțite în general de imagini trucate în Photoshop sau montaje ori înregistrări audio. Tot în categoria creepypasta se încadrează și postările cu avertismentul „oricine va citi asta, va muri” sau provocările sordide de tip Balena Albastră ori Momo Challenge.
Un utilizator anonim postase o poveste legată de o rudă de-a sa din marina rusă, scriind că aceasta dispăruse misterios pe Insula Jeannette la începutul anilor 2000. Postarea, minuțioasă în detalii ca să pară o „dramă de familie”, a circulat prin copy-paste pe mai multe site-uri în 2017, până când s-a viralizat suficient de mult, încât să poată constitui o „ipoteză”.
Acest creepypasta, aflăm din investigația Bellingcat, a adunat în jurul ei o „misiune de cercetare” pe Internet – tot mai mulți utilizatori încercau să dezlege enigma petei negre și, totodată, produceau noi povești creepypasta. În scurt timp, „bulgărele” a luat proporții.
În realitate, dincolo de smogul informațional al Internetului, scrie Bellingcat, pe Insula Jeannette nu există decât pustietate și împătimiți ai turismului extrem care bat drumul obositor până acolo, pe bani grei, conform informațiilor puse la dispoziție de diverse firme de turism.
Bellingcat a descoperit că respectiva captură nu provine de pe Google Maps, ci este posibil să fi fost reacția grafică la forma insulei, semnalând-o ca eroare, fie a sateliților USGS (United States Geological Survey), fie a celor din programul Landsat al NASA, fie a celor din programul Copernicus al Agenției Spațiale Europene.
Dacă veți tasta pe Google Maps – Jeannette Island, satelitul vă va duce deasupra unei întinderi bleu aqua în care forma insulei nu apare, ci este doar marcată cu un cursor roșu, iar în stânga ecranului motorul de căutare vă oferă planul cartografic al micuței insule.