Republicana Marjorie Taylor Greene, teorii ale conspirației în așteptarea uraganului Milton: „Ei pot controla vremea”

Data actualizării: Data publicării:
Marjorie Taylor Greene
Marjorie Taylor Greene este, evident, susținătoare a lui Donald Trump. Foto: Profimedia

În timp ce milioane de locuitori ai Floridei se pregătesc pentru uraganul Milton, Marjorie Taylor Greene, politician de dreapta, celebră pentru promovarea teoriilor conspiraționiste, insistă că furtuna devastatoare care va veni este fabricată și că, de fapt, guvernul este cel care controlează vremea, scrie The Independent.

Reprezentanta Partidului Republican (Statul Georgia) a susținut săptămâna trecută că „ei” pot controla vremea, după ce uraganul Helene a ucis peste două duzini de persoane în statul său și peste 230 în SUA. În timp ce ea nu a clarificat cine erau „ei” la momentul respectiv, Joe Biden a declarat că ideea conform căreia guvernul federal controlează vremea este „mai mult decât ridicolă”.

„Da, ei pot controla vremea”, a scris ea pe X săptămâna trecută. „Este ridicol pentru oricine să mintă și să spună că nu se poate”.

Apoi, miercuri, Greene a postat o continuare a afirmației sale inițiale pentru a clarifica: „Toată lumea continuă să întrebe, «cine sunt ei?»”

Cine sunt „ei”?

„Ei bine, unii dintre ei sunt enumerați pe site-ul NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Tot acolo găsim și majoritatea modurilor în care vremea poate fi modificată... Dacă locuința, afacerea sau proprietatea dvs. este deteriorată sau o persoană iubită este ucisă de modificările lor meteorologice, nu ar trebui să fiți eligibil pentru despăgubiri?” a scris Greene.

Greene a atașat, de asemenea, capturi de ecran ale „rapoartelor privind proiectele de modificare a vremii” de pe site-ul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.

Aceste proiecte includ însămânțarea norilor, o practică care există de aproape un secol. Prin însămânțarea norilor, experții pot îmbunătăți capacitatea unui nor de a produce ploaie sau zăpadă, potrivit Desert Research Institute. Ei pot face acest lucru prin introducerea de „nuclee de gheață” în anumite tipuri de nori cu ajutorul avioanelor sau al generatoarelor de la sol.

Teoreticienii conspirației au indicat însămânțarea norilor de-a lungul anilor ca dovadă a faptului că guvernul poate controla evenimentele meteorologice majore. Cu toate acestea, însămânțarea norilor nu poate fi utilizată pentru crearea sau modificarea uraganelor, a explicat NOAA. În plus, nu există nicio tehnică de modificare a vremii care ar permite guvernului să creeze un uragan.

Modificarea uraganelor nu este posibilă

Hugh Willoughby de la Florida International University, care a condus anterior Divizia de cercetare a uraganelor din cadrul NOAA, a declarat că modificarea uraganelor nu este posibilă.

„Deoarece uraganele sunt simple din punct de vedere chimic - aer și vapori de apă - introducerea de catalizatori este nepromițătoare. Energia implicată în dinamica atmosferică este în primul rând energie termică de grad scăzut, dar cantitatea acesteia este imensă în ceea ce privește scara umană.”

Acest lucru nu a împiedicat „controlul vremii” să devină un alt subiect de discuție printre susținătorii dreptei pe rețelele de socializare, adesea de către aceleași persoane care neagă existența schimbărilor climatice.

Alex Jones, un teoretician al conspirației de dreapta care a susținut în mod fals că împușcăturile de la Sandy Hook din 2012, când 27 de elevi au fost uciși, au fost o farsă, a amplificat afirmațiile false ale lui Greene potrivit cărora guvernul poate controla vremea.

„În concluzie, guvernul federal ar fi putut opri furtuna din Golful Mexic”, a scris Jones pe X.

Teoreticianul conspirației de dreapta Alex Jones a promovat, de asemenea, afirmația falsă a lui Greene conform căreia uraganele pot fi controlate. Greene s-a făcut, de asemenea, ecoul falsei conspirații conform căreia guvernul trimite vreme severă în zonele cu populație majoritar republicană, postând o hartă a sud-estului SUA care arată afilierea politică pe județe în zonele cele mai afectate de uraganul Helene.

„Aceasta este o hartă a zonelor afectate de uragan cu o suprapunere a hărții electorale pe partide politice care arată cum devastarea provocată de uragan ar putea afecta alegerile”, a scris Greene pe 3 octombrie. The Independent l-a contactat pe Greene pentru comentarii.

Teorii ale conspirației

Acestea nu sunt singurele teorii ale conspirației care circulă în urma uraganului Helene.

Pe internet, s-au răspândit zvonuri conform cărora guvernul ar fi „geoinginerit” uraganul Helene pentru a prelua controlul asupra depozitelor de litiu din Chimney Rock, Carolina de Nord, care a fost devastată de furtună.

Congresmanul Chuck Edwards, care reprezintă districtul Chimney Rock, a fost nevoit chiar să publice o declarație prin care demontează afirmația.

„Uraganul Helene NU a fost geoinginerit de guvern pentru a confisca și accesa depozitele de litiu din Chimney Rock”, a scris Edwards într-o declarație făcută marți.

„Nimeni nu poate controla vremea. Charles Konrad, directorul Centrului climatic regional sud-estic al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, a confirmat că nimeni nu are tehnologia sau capacitatea de a geoingineria un uragan.”

„Tehnologia actuală de geoinginerie poate servi ca intervenție la scară largă pentru a atenua consecințele negative ale fenomenelor meteorologice naturale, dar nu poate fi utilizată pentru a crea sau manipula uragane”, a adăugat el.

Conspirațiile circulă, de asemenea, în legătură cu uraganul Milton, o furtună periculoasă de categoria 4 care urmează să devasteze unele părți ale Floridei atunci când va ajunge pe uscat miercuri seara. Agenția federală pentru gestionarea situațiilor de urgență a dezmințit multe dintre aceste falsuri pe site-ul său.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Regretul unui bărbat că și-a instalat panouri fotovoltaice: „Panourile solare au...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Ana Baniciu, criticată după ce și-a luat fiul de patru luni la o petrecere: "Ce tâmpenie să duci copilul în...
Film Now
I-a lăsat pe toți cu gura căscată! Brooke Shields, într-o rochie mini, verde neon, la 59 de ani. Picioare...
Adevarul
Alertă! Substanțe toxice descoperite în mărci de săpun populare, care se află în toate magazinele din...
Newsweek
Ministerul Muncii anunță ziua când intră pensia pe card în octombrie. Pensionarii iau bani în plus
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jennifer Lopez, primul interviu după divorțul de Ben Affleck: „Nu pot să caut fericirea în alți oameni”...
UTV
Vezi cum arata Luca, fiul lui Victor Cornea. Micutul a fost prezent la aniversarea Ellei Burcea Balan