Adepții teoriilor conspirative încearcă să influențeze campaniile electorale europene prin dezinformare și minciuni. O mare parte din aceste invenții provin de la Moscova, dar multe dintre ele sunt de origine internă, notează Deutsche Welle.
Dacă ar fi să dăm crezare campaniilor mediatice din mai multe țări europene, Uniunea Europeană vrea să oblige cetățenii ei să mănânce insecte în loc de carne.
Afirmația a atins coarda sensibilă, mai ales în Italia, unde variante ale acestei idei au fost reluate și afișate pe panouri publicitare în timpul alegerilor europene pentru a opune Bruxelles-ul mâncării „ca la mama acasă”.
Dar consumatorii acestei afirmații sunt hrăniți cu un pur nonsens, un exemplu dintre nenumăratele invenții lansate sau adoptate de candidații care caută câștiguri politice în detrimentul adevărului.
Povestea falsă a hranei din insecte, care a apărut pentru prima dată anul trecut în mai multe țări UE, s-a dovedit atât de populară printre actorii răuvoitori, atât în interiorul, cât și în afara blocului, încât aceștia au readus-o în actualitate pentru ciclul electoral european pentru a încerca să discrediteze candidații pro-UE.
„Acest lucru a fost promovat de unele canale pro-ruse: «Suntem forțați să mâncăm insecte pentru că acum nu avem carne și produse agricole din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei»”, a explicat Tomasso Canetta, coordonator de fact-checking (verificare a faptelor) pentru European Digital Media Observatory (EDMO), un hub de 52 de organizații de fact-checking care urmăresc creșterea dezinformării înainte de vot.
Chiar și Canetta a fost puțin uimit de faptul că această narațiune aparent aberantă a ajuns la școala propriilor săi copii din Milano, Italia, unde părinții „erau chiar îngrijorați de ipoteza că ar fi fost adăugate pe ascuns insecte în mâncarea dată apoi copiilor”, a declarat el pentru DW. „Și, bineînțeles, acest lucru este absolut fals și lipsit de fundament”.
Dar nimeni nu ar trebui să fie surprins de faptul că actorii răuvoitori doresc să aibă un impact asupra ciclului electoral din Europa, cu 720 de locuri puse la bătaie pentru următorul mandat de cinci ani în Parlamentul European și multe alegeri naționale care au loc simultan, ca parte a unui an electoral record la nivel mondial.
EDMO raportează un număr record de dezinformări înaintea votului cu privire la subiecte controversate la nivel universal, precum migrația, politica agricolă și schimbările climatice, inclusiv resuscitarea unor povești false din anii trecuți, cum ar fi conspirațiile COVID-19.
Poate cel mai important pentru Kremlin și pentru acoliții săi, membrii Parlamentului European (eurodeputații) aleși în următoarele zile vor contribui la conturarea politicilor față de Moscova și a pachetelor de ajutor pentru Ucraina, în timp ce aceasta luptă pentru a expulza trupele rusești de pe teritoriul său și pentru a deveni membră a UE și a NATO. Războiul Rusiei în Ucraina a inclus campanii împotriva persoanei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care departamentul de verificare a informațiilor al DW le-a documentat și dezmințit.
„Pentru actuala conducere a Kremlinului, aceasta este o bătălie existențială și este clar că încearcă să o câștige, nu atât pe linia frontului, cât vizând sprijinul din partea Occidentului”, a explicat Janis Sarts, director al Centrului de Excelență în Comunicații Strategice al NATO din Riga.
„De aceea, acest an electoral politic este atât de important pentru ei să promoveze narațiunile, forțele care ar fi gata să oprească acest sprijin pentru Ucraina și să submineze securitatea europeană și transatlantică.”
Fostul viceprim-ministru leton și deputat european Artis Pabriks spune că oamenii nu ar trebui să subestimeze Parlamentul European ca fiind o țintă atractivă pentru interferențe politice.
„Chiar dacă, la prima vedere, Parlamentul European nu pare a fi cel mai influent organism legislativ, există totuși o mulțime de oameni - foști prim-miniștri, foști miniștri - care pot influența diferite poziții, privind, de asemenea, din perspectiva comunicării strategice”, a declarat el pentru DW.
„Așa că este logic că rușii se interesează și încearcă să își impună narațiunea prin intermediul acestei instituții. Dacă aș fi eu un politician rus sau un lider rus, cu siguranță aș face același lucru".
Unii politicieni din UE se alătură Kremlinului
În unele cazuri, interesele Kremlinului coincid cu cele ale politicienilor din UE - până la punctul în care europarlamentarii au fost acuzați că au primit plăți directe pentru a promova opiniile pro-rusești. Sunt în curs de desfășurare anchete în cel puțin cinci țări UE, iar Uniunea a pus pe lista neagră deținători ai site-urilor de propagandă care erau legați de schema plăților în schimbul influenței.
Dacă a existat o tendință pozitivă, aceasta este că „deepfakes”, materiale video și audio produse cu ajutorul inteligenței artificiale, au jucat un rol mai mic decât se aștepta în campaniile de dezinformare.
Cu toate acestea, experții avertizează că campaniile de dezinformare care utilizează IA sau alte tehnici pot fi totuși desfășurate în ultimul moment, când verificatorii informațiilor nu ar avea suficient timp pentru a contesta afirmațiile.
Un astfel de efort pare să fie în desfășurare în acest moment, potrivit organizației de verificare a faptelor CheckFirst, care afirmă că mass-media sunt inundate de informații false pentru a le copleși capacitățile de verificare înainte de vot.
Canetta de la EDMO subliniază că cea mai bună modalitate pentru alegători de a evita înșelăciunea este de a-și asuma responsabilitatea de a se informa și de a-și verifica sursele înainte de a bifa căsuțele de pe buletinele de vot.
Editor : A.C.