NASA a pierdut, pentru scurt timp, contactul cu Stația Spațială Internațională (ISS), după o pană de curent. Agenția a folosit pentru prima dată, ca rezervă, sistemele rusești de comunicare, informează The Guardian.
O pană de curent la clădirea NASA din Houston a întrerupt comunicarea dintre controlul misiunii și Stația Spațială Internațională (ISS), forțând agenția spațială să se bazeze pentru prima dată pe sisteme de control de rezervă.
Întreruperea a însemnat pierderea controlului misiunii de comandă, telemetrie și comunicații vocale cu stația pe orbită. Pana de curent s-a produs în timpul unor lucrări de modernizare în clădirea de la Centrul Spațial Johnson din Houston.
Echipajul a fost anunțat despre problemă prin sistemele de comunicații rusești, în 20 de minute de la întrerupere.
Managerul de program al stației spațiale, Joel Montalbano, a spus că nici astronauții, nici stația nu au fost vreodată în pericol și că sistemele de control de rezervă au intervenit pentru a restabili comunicațiile normale, în 90 de minute.
„Nu a fost o problemă la bord. A fost o problemă strict la sol”, a spus el. „În nici un moment echipajul sau stația nu au fost în pericol.”
„Știam că această lucrare este în desfășurare și, în pregătire pentru aceasta, avem sistemul de comandă și control de rezervă pe care l-am folosi dacă ar trebui să închidem centrul pentru urgențe meteorologice, deosebit de importante în timpul sezonului de uragane”, a mai adăugat acesta.
Este prima dată când NASA trebuie să pornească aceste sisteme de rezervă pentru a prelua controlul, potrivit lui Montalbano. Agenția menține un centru de control de rezervă la câțiva kilometri de Houston, în cazul unui dezastru care necesită evacuări. Dar în cazul de marți, controlorii de zbor au rămas la butoanele misiunii, deoarece luminile și aerul condiționat încă funcționau.
„Vom înțelege mai bine ce s-a întâmplat, apoi vom lua lecțiile învățate și vom merge mai departe”, a spus Montalbano.
Tensiunile dintre SUA și Rusia pe Pământ nu împiedică agențiile lor spațiale respective să lucreze împreună, deși Moscova a spus că se va retrage din ISS după 2024 și că se va construi în schimb propria sa stație. În februarie, Moscova a lansat o navă de salvare către ISS pentru a aduce acasă trei membri ai echipajului blocați după ce capsula lor originală a fost lovită de un meteoroid.
Anul trecut, cosmonauții au sosit la ISS purtând costume de zbor galbene cu accente albastre, culori care se potrivesc cu steagul ucrainean, la scurt timp după ce a început invazia Rusiei. Mesajul, dacă era intenționat, era neclar. Luni mai târziu, agenția spațială a Rusiei a publicat fotografii care păreau să arate cosmonauți de pe ISS ținând steaguri ale republicilor autoproclamate din Luhansk și Donețk.
Editor : M.I.