Știrile false au avut mai mult succes pe Facebook decât știrile reale înainte de alegerile din SUA
Data publicării:
Informațiile false privind alegerile au atras mai multă atenție pe Facebook decât articolele autentice în timpul celor trei luni ale campaniei prezidențiale americane, conform unei analize realizate de site-ul de internet BuzzFeed News, citate de Agerpres.
BuzzFeed a calculat că cele 20 de articole provenite de pe site-uri specializate în „farse” și de pe bloguri extrem de părtinitoare au generat în această perioadă ceva mai mult de 8,7 milioane de redistribuiri, reacții și comentarii pe prima rețea de socializare mondială.
Cele 20 de articole cele mai bine clasate de pe site-uri de știri serioase ca New York Times, Washington Post sau Huffington Post au ajuns numai la circa 7,4 milioane de redistribuiri.
În perioada care a precedat cele trei luni de dinainte de alegeri, articolele consacrate alegerilor de ziarele majore au avut în schimb rezultate mult mai bune decât știrile false.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA de la 8 noiembrie a declanșat o polemică privind cantitatea și influența informațiilor fanteziste care circulau online. Facebook în special a fost acuzată că a contribuit la victoria surpriză a lui Donald Trump, permițând acestora să circule pe rețeaua de socializare.
Președintele director general fondator Mark Zuckerberg a respins în mai multe rânduri această idee „destul de nebună”, dar a dezvăluit că utilizatorii sunt mai puțin înclinați să dea click pe linkuri sau să citească articole redistribuite pe rețeaua de socializare dacă acestea nu se aliniază cu opiniile lor personale.
Facebook dar și Google au anunțat în această săptămână că de acum înainte vor împiedica departamentele lor de publicitate să publice anunțuri pe site-urile care publică informații false și adesea senzaționaliste, o măsură care le-ar putea sufoca pe acestea, privându-le de finanțări.