O aplicaţie făcută de un profesor român şi de echipa sa de studenţi promite să revoluţioneze modul în care este găsită dragostea. FaceDate, aşa cum este numit programul, funcţionează diferit de alte aplicaţii de dating: partenerii nu sunt găsiţi pe baza unor profiluri scrise, ci a trăsăturilor faciale. Ideea profesorului român a început să atragă şi atenţia presei americane, relatează Digi24.
Aplicaţia FaceDate funcţionează foarte simplu. Nu este nevoie de un profil scris ca la alte programe de dating. În schimb, utilizatorul trebuie doar să încarce propria poză de profil, apoi fotografii ale unor oameni pe care îi consideră atractivi.
„Oamenii pot pregăti aplicaţia mobilă cu poze ale unor persoane pe care le plac, apoi aplicaţia învaţă trăsăturile faciale ale acelei persoane”, afirmă Cristian Borcea, şeful departamentului de Computer Science al NJIT.
Algoritmul caută trăsăturile dorite printre fotografiile celorlalţi utilizatori, iar când se realizează o potrivire, FaceDate îi pune pe cei doi în legătură. Nu este vorba doar de atracţia fizică, susţin programatorii care au dezvoltat aplicaţia.
„Folosirea trăsăturilor faciale este o idee foarte nouă. Cred că este foarte interesant şi cred că mulţi oameni o vor aprecia”, afirmă o tânără.
FaceDate va fi testată, înainte de lansarea pe piaţă, în campusul Institutului de Tehnologie din New Jersey, acolo unde lucrează profesorul român şi echipa sa de stundenţi. Americanii cheltuiesc anual peste 2 miliarde şi jumătate de dolari să-şi găsească perechea. Banii se duc mai ales pe aplicaţii mobile şi pe site-uri specializate.