Economia circulară: Cum se poate dezvolta economia României prin adoptarea unui sistem eficient de garanție-returnare

Data publicării:
Child recycling plastic bottles in a machine Articol susținut de ING
România încearcă să implementeze un sistem de garanție-returnare. Foto: Profimedia Images

Comerțul de bunuri la nivel global își va pierde din „avânt” în ultimele luni ale anului 2022 și va continua să se situeze la cote modeste inclusiv în 2023, conform celui mai recent avertisment venit din partea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Experții OMC arată că, în acest moment, lumea este lovită simultan de patru „șocuri”: un șoc de securitate (războiul din Ucraina), un șoc energetic, unul al prețului alimentelor (în continuă creștere) și unul climatic. O posibilă soluție la aceste crize globale suprapuse îl reprezintă așa-numitul concept al „economiei circulare”, devenit extrem de popular în UE, unde e apreciat drept un model prin care se poate realiza dezvoltarea economică, fără efecte asupra mediului. România este și ea în plin proces de implementare a sistemului garanție-returnare, despre care se crede că va genera o eficiență de peste 90%.

În esență, economia circulară reprezintă un sistem care protejează atât bugetul personal cât și resursele planetei, cu amprentă scăzută asupra climei și mediului.

Principiul de bază al economiei circulare constă în ideea reutilizării, reparării, renovării sau a reciclării materialelor și produselor existente, cât mai mult posibil. Acest principiu se situează, practic, la colțul opus față de modelul liniar de economie tradițională, bazat pe consum excesiv și mare producător de deșeuri.

UE a adoptat deja un plan de acțiune elaborat pentru trecerea la un astfel de sistem, bazat pe economia circulară.

România încearcă să implementeze și ea un sistem de garanție-returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu care de obicei conțin băuturi. Acest sistem în care costul produsului va fi suplimentat cu 50 de bani pe sticlă/ambalaj de până la 3 litri, sumă ce va putea fi recuperată la returnare, este menit să contribuie la ținta de reciclare a României.

6 miliarde de ambalaje vor intra în sistemul de garanție-returnare al României

România poate atinge prin acest program țintele de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Aceste ținte sunt ca, până în 2025, să fie colectate 77% din PET-uri, iar până în 2029 colectarea să ajungă la 90%. Sistemul permite și colectarea eficientă a sticlei și aluminiului.

Subiectul a fost abordat în emisiunile „Planeta esti tu!”, difuzate de Digi 24 pe data de 2 și 23 octombrie 2023.

sistem de garantie sticla
Sistemul garanție-returnare va fi implementat în România. Foto: Getty Images

Fiecare consumator de produse ambalate în sticle PET, de sticlă sau aluminiu va avea astfel posibilitatea să-și recupereze garanția, dacă aduce înapoi ambalajul, care va fi dotat cu un cod de bare special, astfel încât acel produs să poată fi identificat că provine din acel sistem de garantare – returnare. Aceste ambalaje devin materii prime care intră în economia circulară și nu mai risipim energie, materie primă și nu producem deșeu, ci reciclăm. Din deșeurile care vin din gospodării, 90% ar trebui să ajungă la reciclare și 10% la gropile de gunoi.

Marea majoritatea a acestor aparate se vor găsi la supermarketuri și mari centre comerciale.

În zona rurală, în marea majoritate a magazinelor mici se va prelua manual, se va înmâna garanția, se va pune în saci special pregătiți pentru sticle, PET și aluminiu, ele vor fi colectate de un sistem național de logistică și vor ajunge la acel operator unic care le va sorta, pregăti pentru reciclare și le va da mai departe la unitățile de reciclare. Ambalajele pot fi predate la orice magazin, la orice punct de colectare.

Mecanismul urmează a fi complet implementat în anul 2023, deoarece, potrivit guvernului, ar fi nevoie de o infrastructură de gestionare a ambalajelor care deocamdată lipsește.

Pentru a funcționa, sistemul are nevoie de 100.000 de aparate de colectare automată, dar și de cinci fabrici unde vor ajunge toate ambalajele. Conform autorităților, în România ajung pe piaţă în jur de 6 miliarde de ambalaje care intră în acest sistem de garanţie-returnare.

Acest articol este susținut de ING.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...