Un român a inventat tunul care protejează Pământul de asteroizi
Bijuterii care se transformă în dispozitive medicale, plasturi care combat insomnia sau chiar un tun care ar putea proteja Pământul de asteroizi. Sunt doar câteva dintre dispozitivele prezentate la Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii care se desfăşoară zilele acestea la Cluj-Napoca.
„Captează razele de lumină de la soare și prin procesul de reflexie le colimatează, adică se creează unde paralele de soare care ies prin acest ghid de lumină sau ghid de undă înspre un corp ceresc, pentru a-l topi sau pentru a-l devia de traiectoria de ciocnire cu Pământul”, explică inventatorul tunului de lumină concentrată.
După un an întreg de muncă în echipă, cercetătorii români au prezentat la Salonul de Inventică un tun de lumină concentrată care, spun ei, are rolul de a proteja Pământul. Invenția a fost deja brevetată.
„Este o componentă, un element care într-adevăr previne, dar în același timp poate să își facă utilitatea alimentând cu energie electrică sateliţi”, explică inventatorul Horațiu Șerbescu.
Şi nu este singura invenţie care a atras atenţia.
Un alt cercetător arată cum bijuteriile se pot transforma în dispozitive medicale. De pildă, o pereche de cercei creaţi pentru a stimula centrii energetici responsabili de sănătatea ochilor.
„Un aparat electronic de tipul emițător-receptor care se aplică pe lobul urechii printr-un sistem de clips. (...) Determină o îmbunătăţire a circulaţiei energetice care vizează ochiul şi determină o bună funcţionare a acestuia. Ele sunt din argint”, explică inventatorul.
Tot românii au inventat dispozitivul care ne scapă de insomnii. „Intenţia noastră este să diminuăm consumul de medicamente și să echilibrăm corpul prin propriile mijloace”, punctează cercetătorul Marian Velcea.
Un cercetător din Timişoara prezintă aparatul care dezinfectează banii.
„Am mers la bancă, le-am întrebat pe operatoare cu ce sterilizați bancnotele și zice uitați acolo sticla de spirt. Așadar, m-am gândit să creez sistemul. Dintr-o casă de bani din inox, o lampă germicidală cu UV, cu emisie de ozon și un bloc automat”, arată Remi Rădulescu, cercetător.
Cercetătorii s-au gândit şi la ce mâncam. Ciocolată cu lucernă, elixirul din fructe sau jeleul din flori de salcâm sunt câteva reţete noi.
Salonului Internațional al Cercetării, Inovării și Iventicii a ajuns în 2017 la cea de-a 15-a ediție și se desfășoară la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca până vineri, când cele mai bune proiecte vor fi premiate.
- Etichete:
- inventii cluj
- inventii romanesti
- salonul international al cercetatarii inovarii si inventicii
- salon inventii cluj-napoca 2017
- universitatean tehnica cluj-napoca
- tun pentru asteroizi
- bijuterii sanatoase
- bijuterii scapa boli
- aparat contra insomniilor
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News