Un mucus secretat în scop defensiv de un limax a inspirat un nou tip de adeziv care are potențialul de a revoluționa sistemul sanitar, informează vineri BBC. „Bio-lipiciul” care este foarte puternic și maleabil și aderă inclusiv la suprafețe umede - o caracteristică extrem de importantă - a fost inventat de o echipă de oameni de știință de Universitatea Harvard care l-a testat cu succes inclusiv pentru a vindeca o gaură din inima unui porc. Experții s-au arătat entuziasmați de acest tip nou de adeziv și au declarat că se va bucura de o mare cerere.
Inventarea unui lipici care să adere la o suprafață umedă a reprezentat întotdeauna o provocare imensă, așa că cercetătorii de la Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering din cadrul universității amintite și-au îndreptat atenția către specia de limax Arion fuscus, care produce un mucus lipicios în cadrul mecanismului de apărare contra prădătorilor.
„Am fabricat materialul astfel încât acesta să preia caracteristicile principale ale mucusului de limax, iar rezultatul este în totalitate pozitiv”, a declarat doctor Jianyu Li.
„Bio-lipiciul” are două componente - adezivul propriu-zis și o substanță „de amortizare”, cu rol cheie. Capacitatea incredibilă de aderare vine de la trinitatea dintre atracția exercitată între lipiciul încărcat pozitiv și celulele corpului încărcate negativ, legăturile covalente între atomii din suprafața celulară și lipici și modul în care adezivul penetrează fizic țesuturile.
Experimentele, publicate în jurnalul „Science” au demonstrat că lipiciul nu este toxic pentru țesuturile vii și este de trei ori mai puternic decât oricare alt adeziv utilizat în scop medical.
„Sunt cu adevărat impresionat de acest sistem”, a declarat doctor Li pentru BBC. „Am rezolvat o mare provocare și am deschis noi oportunități importante în peisajul medical”, a mai spus el adăugând că aplicabilitatea produsului este foarte mare, materialul fiind puternic și totodată foarte maleabil, „deosebit de util în cadrul interacțiunii cu un țesut dinamic precum cel al inimii sau plămânilor”.
„Bio-lipiciul” poate fi folosit atât pe piele, ca pansament adeziv, sau sub formă de lichid injectat în rănile profunde.
De asemenea, se estimează că ar putea fi utilizat în scopul administrării unor medicamente în anumite zone ale corpului dar și pentru a atașa unele dispozitive medicale de organe - cum ar fi cele care stimulează bătăile inimii, precizează sursa citată.
Noul tip de lipici aderă la o suprafață în trei minute, iar în jumătate de oră este la fel de dur ca un cartilaj.
Deși produsul și-a dovedit capabilitățile în testele efectuate pe șoareci de laborator, dar și într-un experiment în cadrul căruia a fost folosit pentru a închide o gaură din inima unui porc, el nu este încă gata spre a fi lansat pe piață, în scopuri medicale.
Costurile de fabricație ale lipiciului nu sunt mari, a precizat Institutul Wyss, care a aplicat pentru obținerea licenței pentru producție.
Echipa de oameni de știință a menționat că se lucrează la o versiune biodegradabilă ce se va resorbi în corp în mod natural pe măsură ce rana se vindecă.
Profesor John Hunt din cadrul Universității Nottingham Trent a declarat că pe piața produselor sanitare se simte nevoia unor produse adezive noi, iar acest „bio-lipici” are „potențialul de a îmbunătăți sistemul sanitar și de a salva vieți”.
Sursa: Agerpres