„Sfântul Graal” al insulinei: un produs „inteligent” răspunde în timp real la modificarea nivelului de zahăr din sânge

Data actualizării: Data publicării:
Insulina
Oamenii de știință sunt extrem de încântați de noile descoperiri. Foto: Profimedia

Oamenii de știință au dezvoltat o insulină "Sfântul Graal" care răspunde în timp real la modificarea nivelului de zahăr din sânge și care ar putea revoluționa tratamentul pentru milioane de persoane cu diabet de tip 1 din întreaga lume, scrie The Guardian.

În prezent, pacienții trebuie să își administreze insulină sintetică de până la 10 ori pe zi pentru a supraviețui. Fluctuația constantă între niveluri ridicate și scăzute de zahăr din sânge poate duce la probleme de sănătate fizică pe termen scurt și lung, iar lupta pentru a menține nivelurile stabile le poate afecta și sănătatea mentală.


Insulinele standard vs cele “inteligente”

Oamenii de știință au găsit o soluție care, potrivit experților, se apropie cel mai mult de vindecarea diabetului de tip 1, așa cum ar putea-o face orice terapie medicamentoasă: insulină inteligentă care rămâne latentă în organism și intră în acțiune doar atunci când este necesar. Cercetătorii din SUA, Australia și China au reușit să conceapă insuline noi care imită răspunsul natural al organismului la modificarea nivelului de zahăr din sânge și răspund instantaneu în timp real.

Insulinele standard stabilizează nivelul zahărului din sânge atunci când intră în organism, dar odată ce și-au făcut treaba, de obicei nu pot ajuta la fluctuațiile viitoare. Aceasta înseamnă că pacienții trebuie adesea să injecteze din nou mai multă insulină în doar câteva ore.

Noile insuline sensibile la glucoză (GRI) devin active numai atunci când există o anumită cantitate de zahăr în sânge, pentru a preveni hiperglicemia (glicemia ridicată). Acestea devin din nou inactive atunci când nivelurile scad sub un anumit punct, evitând hipoglicemia (glicemia scăzută). În viitor, pacienții ar putea avea nevoie de insulină doar o dată pe săptămână, cred experții.


Investiții în cercetare

Oamenii de știință din spatele insulinelor inteligente au primit subvenții în valoare de milioane de lire sterline pentru a accelera dezvoltarea acestora. Finanțarea provine de la Type 1 Diabetes Grand Challenge, un parteneriat între Diabetes UK, JDRF și Fundația Steve Morgan. Acesta investește 50 de milioane de lire sterline în cercetarea de ultimă oră pentru a ajuta la găsirea de noi tratamente pentru diabetul de tip 1.

Dr. Tim Heise, vicepreședinte al grupului științific consultativ pentru insulinele noi din cadrul Type 1 Diabetes Grand Challenge, a declarat că insulina inteligentă poate anunța o nouă eră în lupta împotriva diabetului. "Chiar și cu insulinele moderne disponibile în prezent, persoanele care trăiesc cu diabet de tip 1 trebuie să depună multe eforturi în gestionarea diabetului lor în fiecare zi pentru a găsi un echilibru bun între controlul glicemic acceptabil, pe de o parte, și evitarea hipoglicemiei, pe de altă parte.

"Insulinele care răspund la glucoză - așa-numitele insuline inteligente - sunt considerate Sfântul Graal al insulinei, deoarece s-ar apropia cel mai mult de vindecarea diabetului de tip 1, așa cum ar putea face orice terapie medicamentoasă."


Proiecte

Aproape 3 milioane de lire sterline au fost acordate pentru șase proiecte de cercetare care au dezvoltat diferite tipuri de insuline inteligente. Acestea includ echipe de la Universitatea Stanford din SUA, Universitatea Monash din Australia și Universitatea Zhejiang din China. Scopul este de a accelera dezvoltarea și de a lansa teste cât mai curând posibil.

Fiecare proiect își propune să ajusteze insulina inteligentă pentru a acționa mai rapid și mai precis, ușurând parțial sau total povara uriașă a gestionării diabetului de tip 1 și reducând riscul complicațiilor pe termen lung. Patru dintre proiecte se concentrează exclusiv pe testarea GRI-urilor.

Un al cincilea a dezvoltat o nouă insulină ultrarapidă, cu acțiune scurtă. Chiar și cu cele mai rapide insuline disponibile în prezent, există încă o întârziere între momentul administrării medicamentului și momentul în care acesta începe să acționeze asupra glucozei din sânge. Acest lucru poate duce la creșterea glicemiei la niveluri nesigure înainte ca insulina să poată acționa pentru scăderea acesteia.

De asemenea, sunt necesare insuline mai rapide pentru a îmbunătăți funcționarea pompelor de insulină și a tehnologiei hibride cu buclă închisă, un sistem care se bazează pe faptul că insulina stocată răspunde în timp real la modificarea nivelului de glucoză din sânge.


Proiectul nr. 6

Al șaselea proiect este axat pe o proteină care combină insulina cu un alt hormon, glucagonul. Spre deosebire de insulină, care ajută la eliminarea glucozei din sânge, glucagonul stimulează ficatul să elibereze mai multă glucoză atunci când nivelurile din sânge sunt scăzute. Includerea ambilor hormoni într-o singură formulă ar putea menține stabile nivelurile de glucoză din sânge, acționând pentru a preveni nivelurile ridicate și scăzute de glucoză din sânge.

"Cele șase noi proiecte de cercetare finanțate abordează deficiențe majore în terapia cu insulină", a declarat Heise. "Prin urmare, aceste proiecte de cercetare, dacă vor avea succes, ar putea face nimic mai puțin decât să anunțe o nouă eră în terapia cu insulină."

Rachel Connor, director al parteneriatelor de cercetare la JDRF UK, a declarat: "În timp ce insulina salvează vieți de peste 100 de ani, iar cercetările anterioare au condus la schimbări importante pentru persoanele cu tip 1, încă nu este suficient - gestionarea nivelului de glucoză cu insulină este foarte dificilă și este timpul ca știința să găsească modalități de a ridica această povară.
"Imaginându-ne o lume în care insulinele pot răspunde în timp real la modificarea nivelului de glucoză, sperăm că aceste șase proiecte vor contribui la crearea acestei noi realități, eliberând persoanele cu tipul 1 de solicitările necruțătoare pe care traiul cu această afecțiune le impune astăzi."

Dr. Elizabeth Robertson, director de cercetare la Diabetes UK, a declarat că proiectele au potențialul de a revoluționa tratamentul diabetului de tip 1. "Prin sprijinirea acestor proiecte de cercetare inovatoare, ne propunem să dezvoltăm noi insuline care să imite mai bine răspunsurile naturale ale organismului la modificarea nivelului de zahăr din sânge.

"Acest lucru ar putea reduce în mod semnificativ provocările zilnice ale gestionării diabetului de tip 1 și ar putea îmbunătăți atât sănătatea fizică, cât și pe cea mentală a celor care trăiesc cu această afecțiune. Sperăm că această cercetare va duce la progrese care vor schimba viața în îngrijirea diabetului de tip 1."

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...