Ce a constatat cel mai mare studiu realizat până în prezent cu privire la legătura dintre dietă şi cancer

Data publicării:
Medic
Foto Profimedia

Creşterea aportului de calciu şi lactate reduce riscul de cancer intestinal cu aproape 20%, potrivit celui mai mare studiu cu privire la legătura dintre regimul alimentar şi cancerul colorectal (intestinal), realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie, scrie News.ro.

Cercetătorii au urmărit 97 de factori de dietă şi impactul lor asupra riscului de cancer colorectal pe un eşantion de mai mult de jumătate de milion de femei. Autorii studiului susţin că nu există niciun motiv pentru care aceste date să nu fie valabile şi pentru bărbaţi.

În cadrul celui mai mare studiu realizat până în prezent cu privire la legătura dintre dietă şi cancerul intestinal, cercetătorii de la Unitatea de epidemiologie a cancerului şi sănătatea populaţiei din cadrul Universităţii Oxford au constatat că o cantitate suplimentară de 300 mg de calciu în fiecare zi este asociată cu o scădere cu 17% a riscului de cancer colorectal.

Riscuri

Analiza Cancer Research UK, care a finanţat studiul, a arătat că anual sunt depistate aproximativ 44.000 de cazuri de cancer colorectal, ceea ce îl face al patrulea cel mai frecvent cancer din Regatul Unit. Studiile sugerează că mai mult de jumătate din toate cazurile de cancer colorectal pot fi prevenite.

Cercetătorii au utilizat date privind regimul alimentar de la peste 542.000 de femei care au participat la studiul Un milion de femei şi au analizat dosarele de sănătate ale acestora pe o perioadă medie de 16 ani pentru a investiga legătura dintre 97 de produse alimentare şi nutrienţi şi riscul de cancer colorectal.

Rezultatele au arătat că alimentele şi băuturile bogate în calciu, cum ar fi laptele şi iaurtul, au fost asociate cu un risc mai scăzut de diagnosticare a cancerului intestinal. S-a constatat totodată că, în ceea ce priveşte calciul acesta are un efect similar atât din sursele lactate, cât şi din alte alimente (produse non-lactate), ceea ce sugerează că acesta a fost principalul factor responsabil pentru reducerea riscului.

Studiul a confirmat şi datele existente privind rolul cărnii roşii şi a cărnii procesate în creşterea acestui risc – un consum regulat de peste 30g pe zi duce la o creştere a riscului cu 8%.

După un interval de aproape 17 ani, aproximativ 12.250 de femei s-au îmbolnăvit de acest tip de cancer, consumul de alimente bogate în calciu şi respectiv consumul de alcool fiind factorii cu cea mai puternică influenţă în ceea ce priveşte riscul de îmbolnăvire.

Prevenție

Specialiştii spun că, peste jumătate din cazurile de cancer intestinal pot fi prevenite. Aproximativ 13% dintre ele sunt provocate de consumul de carne procesată şi 11% de supraponderabilitate şi obezitate.

Efectul protector al calciului, conform cercetătorilor, ţine de capacitatea acestuia de a se lega de acizii biliari şi de acizii graşi liberi din intestin, reducându-le efectele oncologice.

Experimente realizate pe şoareci de laborator au arătat că nivelurile mai ridicate de calciu în alimentaţia acestora duc la o protecţie mai bună a structurii intestinale.

Conform cercetătorului, calciul prezent în lapte (chiar şi cel din laptele pus în cafea), iaurt, legume şi alte surse contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire de cancer intestinal, însă legătura dintre această reducere şi consumul de calciu din brânzeturi şi îngheţată nu a reieşit foarte clar. Ei au precizat că nu există niciun motiv evident pentru care calciul conţinut în îngheţată şi în brânzeturi să nu contribuie la reducerea acestui risc, fiind probabil vorba de faptul că persoanele incluse în studiu nu consumau prea frecvent aceste alimente.

Principalele constatări ale studiului:

Alimentele şi băuturile bogate în calciu, cum ar fi laptele şi iaurtul, au fost asociate cu un risc mai scăzut de cancer colorectal;

S-a constatat că în ceea ce priveşte calciul acesta are un efect similar atât din sursele lactate, cât şi din cele non-lactee, sugerând că acesta poate fi principalul factor responsabil de reducerea riscului de cancer;

A existat o legătură clară între consumul de alcool şi creşterea riscului de cancer colorectal. O cantitate suplimentară de 20 g de alcool (echivalentul unui pahar mare de vin) a fost asociată cu o creştere cu 15 % a riscului de cancer intestinal;

Carnea roşie şi carnea procesată s-au numărat printre celelalte alimente asociate cu un risc crescut de cancer colorectal, 30 g în plus pe zi fiind asociate cu o creştere cu 8 % a riscului.

Cel mai cuprinzător studiu

„Acesta este cel mai cuprinzător studiu efectuat vreodată în legătură cu relaţia dintre dietă şi cancerul intestinal şi subliniază rolul potenţial al calciului în dezvoltarea acestei boli. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege impactul potenţial asupra sănătăţii al creşterii cantităţii de calciu la diferite populaţii”, a declarat miercuri dr. Keren Papier, epidemiolog şi specialist principal în nutriţie principal la departamentul pentru sănătatea populaţiei de la Oxford, într-un comunicat.

Potrivit specialiştilor din Regatul Unit, cancerul de intestin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează britanicii, „motiv pentru care este esenţial să ştim cum să îl prevenim”, a adăugat Sophia Lowes, manager principal pentru informaţii medicale la Cancer Research UK.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât de des trebuie să-ți speli picioarele: Adevărul surprinzător despre...
Digi FM
Cu ce se ocupă Petre Roman după ce a renunțat la cariera politică: „Aceasta e satisfacția mea cea mai mare...
Pro FM
Debodează de senzualitate și arată acest lucru. Karmen, irezistibilă în ținute ce-i subliniază decolteul...
Film Now
Acum un an, Owen Cooper era un băiat normal și juca fotbal în parc, azi e la Hollywood. Ce spun vecinii...
Adevarul
Transformarea dramatică a unui soldat ucrainean, care a pierdut 40 de kilograme în aproape trei ani de...
Newsweek
Care pensionari nu iau 400 lei ajutor la pensie în aprilie și nici bani pe cardul de alimente? De ce
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De cât somn avem cu adevărat nevoie? Cercetătorii dezvăluie ce se întâmplă cu creierul atunci când nu dormim...
Digi Animal World
Această femeie a coborât un munte, cărându-și câinele de 49 de kilograme în spate. Imaginile cu animalul...
Film Now
Chet, fiul lui Tom Hanks, dezvăluie numele actriței care i-a oferit „cel mai bun moment” din viața lui. Este...
UTV
Chef Matteo Grandi a slăbit 90 de kilograme în 8 luni. La ce alimente a renunțat din dieta sa