Un studiu nou sugerează că creierul adolescenților care se apucă de fumat ar putea fi diferit de cel al tinerilor nefumători, scrie CBS News. Descoperirea ar putea ajuta la tratarea și prevenirea dependenței de nicotină de la o vârstă fragedă.
O echipă de cercetători condusă de universitățile Cambridge și Warwick din Marea Britanie și de Universitatea Fudan din China a descoperit că adolescenților care încep să fumeze țigări până împlinesc vârsta de 14 ani le lipsește o cantitate semnificativă de materie cenușie într-o secțiune a lobului frontal stâng al creierului.
Rezultatele studiului, publicate în revista științifică Nature Communications, indică faptul că adolescenții cu mai puțină materie cenușie în lobul frontal stâng au o funcție cognitivă redusă și, astfel, sunt mai mari șansele ca aceștia să încalce regulile și să dezvolte obiceiuri dăunătoare precum fumatul.
Lobul frontal stâng este asociat cu luarea deciziilor și încălcarea regulilor. Materia cenușie este țesutul creierului care procesează informația, iar dezvoltarea sa atinge apogeul la oameni în anii adolescenței.
De remarcat este și faptul că cercetătorii au descoperit că partea dreaptă a aceleiași regiuni din creier avea și ea mai puțină materie cenușie la adolescenții fumători.
Lobul frontal drept al creierului este asociat cu căutarea de senzații, iar echipa de cercetare a descoperit că această parte a creierului se micșorează la adolescenții care fumează în mod regulat, ceea ce poate duce la dependență și poate afecta modul în care tinerii caută să simtă plăcere.
Oamenii de știință speră că toate aceste rezultate vor putea ajuta la felul în care se intervine și se încearcă prevenirea cazurilor în care adolescenții se apucă de fumat, înainte să apară dependența.
„Fumatul este poate cel mai întâlnit compartament adictiv din lume și o cauză principală de deces la adulți”, a spus profesorul Trevor Robbins, de la Universitatea Cambridge, coautor al studiului.
„Inițierea obiceiului de a fuma are cele mai mari șanse să se întâmple în timpul adolescenței. Orice mod de a detecta o creștere a șansei ca acest lucru să se întâmple, așa încât să putem interveni la țintă, ar putea salva milioane de vieți”, a transmis marți Robbins într-un comunicat de presă.
Cercetătorii au menționat două tipuri de tratament care ar putea să ajute în tratarea dependenței de fumat și care ar putea beneficia de pe urma descoperirilor făcute de ei: medicamentele psihotrope și stimularea magnetică transcraniană, o metodă non-invazivă de neurostimulare.
În fiecare zi în SUA, 1.600 de tineri încearcă prima lor țigară înainte să împlinească 18 ani și aproape jumătate de milion de americani mor prematur în fiecare an din cauza fumatului sau a expunerii la alți fumători, potrivit CDC.
Editor : Raul Nețoiu