Adesea înfăţişat cu dinţii înfricoşători expuşi, este posibil ca Tyrannosaurus Rex - una dintre cele mai cunoscute specii de dinozaur - să fi avut de fapt dantura ascunsă în spatele unei perechi de buze subţiri şi solzoase, sugerează noi studii. Cercetătorii spun că suntem sub influența reprezentărilor populare din celebrul „Jurassic Park” și că această percepție trebuie să se schimbe.
Experţii susţin că percepţia conform căreia teropodele nu aveau buze a apărut datorită dimensiunii uriaşe a dinţilor acestora şi din cauza faptului că cele mai apropiate rude ale lor, precum crocodilii şi aligatorii, nu au buze.
Un studiu sugerează însă că, la fel ca şopârlele din prezent, dinţii teropodelor erau acoperiţi atunci când gura lor era închisă, relatează The Guardian, potrivit Agerpres.
Dr. Mark Witton, de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, coautor al studiului, a declarat că reprezentările populare ale dinozaurilor sunt depăşite.
„Practic, trăim încă în umbra «Jurassic Park» (de) acum 30 de ani”, a spus el. „Trebuie să ne îndepărtăm de această înfăţişare fără buze când vine vorba de chestiuni precum tiranozaurul, către chipuri ale acestor animale mai asemănătoare şopârlei”, a adăugat cercetătorul.
Dinți fără uzură
Scriind în jurnalul ştiinţific Science, cercetătorii din Statele Unite şi Marea Britanie au notat că analiza unui dinte mare care s-a aflat peste 500 de zile în gura unui exemplar de Daspletosaurus, un gen de tiranozaur, nu prezenta nicio dovadă de uzură substanţială - o constatare aflată în concordanţă cu studiile altor dinţi de teropode.
În schimb, dinţii mari ai aligatorilor americani sunt deseori deterioraţi - având chiar şi stratul de dentină uzat - ceea ce sugerează, conform cercetătorilor, că aceste animale sunt lipsite de buze, smalţul lor dentar fiind astfel expus, motiv pentru care devine uscat şi mai puţin rezistent la uzură.
Potrivit lui Witton, dinţii de tiranozaur rezistau adesea mai mult de 12 luni înainte de a fi înlocuiţi - mult mai mult decât în cazul crocodililor - consolidând ideea că primii aveau buze.
„Niciun animal nu poate repara sau înlocui smalţul uzat, totuşi smalţul subţire al tiranozaurilor se menţine intact, chiar dacă unii îşi păstrau dinţii peste un an”, a spus el.
Alte indicii
Echipa a descoperit, de asemenea, găuri minuscule în fălcile teropodelor, dispuse în mod similar cu cele de la şopârlele din prezent - în locurile în care nervii şi vasele de sânge se extindeau către buze şi gingii - ambele vieţuitoare având dinţi verticali, spre deosebire de crocodili, ai căror dinţi sunt înclinaţi spre exterior.
Echipa a notat că o analiză a dimensiunii relative a craniului şi a dinţilor şopârlelor din prezent a sugerat că dinţii teropodelor nu erau excesiv de mari pentru a fi acoperiţi de buze. „Dacă vă imaginaţi că dragonul de Komodo s-ar mări, având un craniu cu o lungime de 1,5 metri, el nu va arăta cu mult diferit de ceva precum un T. Rex”, a spus Witton.
Profesorul Steve Brusatte, de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat că, în cazul în care cercetătorii au dreptate, T. Rex nu avea „un rânjet cu dinţi” expuşi, adăugând însă că ţesutul moale care îi acoperea dinţii nu prezenta o formă similară buzelor noastre cărnoase şi pline.
El a adăugat că „tiranozaurul avea dinţii acoperiţi cu mai mult ţesut moale comparativ cu crocodilii”, însă a notat că, în opinia sa, aceste vieţuitoare „nu prea aveau mare lucru care să le acopere dinţii, ca în cazul varanilor”.
Editor : B.P.