Studiu: Șansele descoperirii vieții pe Marte, tot mai mici

Data actualizării: Data publicării:
mars_2
Foto: nasa.gov

Veste proastă pentru căutarea de forme de viață pe Marte: planeta roșie ar fi „mai puțin locuibilă” decât se estima din cauza formării unui „cocteil toxic” la suprafața ei sub efectul razelor ultraviolete, a descoperit echipă a Școlii de fizică și astronomie a Universității din Edinburgh, transmite Agerpres.

mars_2
Foto: nasa.gov

Cercetătorii au efectuat studii asupra percloraților, săruri prezente din abundență pe Marte. Acești compuși, stabili la temperaturi moderate, constituie un oxidant puternic atunci când sunt activați, de exemplu, sub efectul unei creșteri de temperatură. Pe Marte temperaturile sunt foarte scăzute, dar echipa a descoperit că percloratul poate fi activat și numai de efectul razelor ultraviolete.

„Am demonstrat că atunci când iradiem percolorații cu un flux de raze ultraviolete asemănătoare cu cele de pe Marte, aceștia devin bactericizi”, indică oamenii de știință într-un studiu publicat joi în revista Scientific Reports.

La concentrații de perclorat similare cu cele care se găsesc în regolitul marțian (stratul de praf de la suprafață), bacteria Bacillus subtilis moare în câteva minute, într-un mediu asemănător cu cel de pe planeta roșie, au observat oamenii de știință în laborator.

Și mai grav, alți doi compuși prezenți pe Marte, oxidul de fier și peroxidul de hidrogen, acționează în sinergie cu perclorații, crescând puternic mortalitatea bacteriilor.

„Observațiile noastre arată că suprafața actuală a lui Marte este foarte nocivă pentru celule, sub efectul unui cocteil toxic de oxidanți, perclorați și raze ultraviolete”, subliniază cercetătorii.

Efectele bactericide ale percloraților iradiați cu raze ultraviolete „reprezintă o nouă probă că suprafața lui Marte este letală pentru celule și că multe dintre regiunile de la suprafață sau din apropierea ei sunt nelocuibile”, susțin ei.

„Dacă vrem să descoperim viață pe Marte, trebuie să ținem cont de aceste rezultate” și să ne interesăm de mijloace de a căuta viața sub suprafața planetei, în zone care nu au fost expuse unor astfel de condiții, a declarat pentru AFP Jennifer Wadsworth, coautoare a studiului.

Există cel puțin o veste bună: cu un astfel de cocteil toxic, contaminanții biologici aduși de misiunile de explorare marțiene au „puține șanse de supraviețuire”, subliniază studiul.

Perclorații au fost descoperiți pe Marte pentru prima dată de dispozitivul Phoenix al NASA în 2008.

Speranța de a descoperi apă lichidă pe Marte a fost întărită în 2015 de descoperirea de perclorat de calciu în sol. Această sare are proprietatea de a coborî punctul de înghețare a apei, în așa fel încât aceasta să rămână lichidă.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...