STUDIU. Dozele mici de cannabis inversează îmbătrânirea creierului

Data actualizării: Data publicării:
Ban Introduced On Smoking Marijuana In Public Areas
Foto: Gulliver/GettyImages

În unele culturi tradiția spune că bătrânii fumează iarbă pentru că îi ajută să transmită cunoștințele. Se pare că acest mit ar putea avea la origini și un adevăr. O echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn, Germania, a descoperit că microdozarea cu cannabis inversează îmbătrânirea creierului și ajută la învățare și memorare, informează New Scientist, care citează revista Nature.

Ban Introduced On Smoking Marijuana In Public Areas
Foto: Gulliver/GettyImages

Studiul, efectuat pe șoareci, arată că microdozarea nu are niciun efect asupra „tinerilor”, în timp ce asupra bătrânilor are un efect de îmbunătățire a memoriei. „Am repetat aceste experimente de mai multe ori”, spune liderul echipei, Andreas Zimmer. „Este un efect robust și profund”, mai spune acesta.

Echipa lui Zimmer studiază sistemul endocannabinoid al mamiferelor, care este implicat în echilibrarea răspunsului organismului la stres. THC-ul (n.red: tetrahidrocanabinolul este o rășină uleioasă, un derivat benzo-piranic de tip canabinoidic, substanța activă principală din cannabis)ne afectează prin mimarea unor molecule similare în acest sistem, care ne liniștesc.

Stimularea creierului

Echipa a dat o doza echilibrată de THC la șoareci tineri (cu vârsta de 2 luni), șoareci de vârstă mijlocie (12 luni) și șoareci vârstnici (18 luni). Cantitatea pe care au primit-o a fost prea mică pentru a le da efecte psihoactive. După o lună, echipa a testat capacitatea șoarecilor de a-și îndeplini sarcinile cognitive, cum ar fi găsirea drumului în labirinturi sau recunoașterea altor șoareci.

În grupurile de control care nu au primit THC, șoarecii tineri au obținut rezultate mult mai bune decât șoarecii de vârstă mijlocie și cei vârstnici. De cealaltă parte, șoarecii de vârstă mijlocie și cei vârstnici cărora li s-a administrat THC au efectuat mai bine testele decât șoarecii tineri din grupul de control. Studiile ulterioare au arătat că THC-ul a amplificat numărul de conexiuni între celulele creierului implicate în formarea memoriei. „Este o constatare destul de frapantă”, spune Zimmer.

Teste pe oameni

Rezultatele studiului nu sunt surprinzătoare, spune specialistul David Nutt de la Imperial College din Londra. Studiile pe animale au arătat că substanțele canabinoide produse de organism în sine pot avea efecte benefice asupra creierului. Și Nutt și colegii săi au descoperit, de asemenea, că utilizarea THC-ului protejează alcoolicii de leziunile cerebrale induse de alcool.

Echipa lui Zimmer planifică un nou studiu, pe oameni, pentru a afla dacă persoanele în vârstă pot beneficia de efectele microdozării cu THC și, dacă da, de la ce vârstă este benefică. „Nu există nici o formulă care să traducă vârsta șoarecilor în ani umani”, spune Zimmer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri