O descoperire legată de tumorile provocate de poluare schimbă tot ce se știa despre cancer

Data publicării:
oras poluat
Poluare în Bangkok, Thailanda. Foto: Agerpres

Cercetătorii spun că au descoperit modul în care poluarea aerului poate provoca forme de cancer, iar această descoperire care transformă complet înțelegerea modului în care apar tumorile, relatează BBC.

O echipă de cercetători de la Institutul Francis Crick din Londra a arătat că poluarea aerului trezește celule vechi deteriorate, care se transformă în celule canceroase din cauza unei substanțe eliberate de corpul uman.

Unul dintre cei mai mari experți mondiali în domeniu, profesorul Charles Swanton, spune că descoperirea marchează o „nouă eră” în cercetarea cancerului și că deschide calea dezvoltării unor medicamente care să oprească formarea tumorilor.

Descoperirile ar putea explica modul în care sute de substanțe care cauzează cancer acționează asupra organismului.

Viziunea clasică asupra cancerului începe cu o celulă sănătoasă. Ea dobândește din ce în ce mai multe mutații în codul său genetic, până când ajunge la un punct de vârf. Apoi se transformă în celulă canceroasă și se înmulțește incontrolabil.

Dar există probleme cu această idee: mutațiile canceroase se găsesc în țesuturile aparent sănătoase, iar multe substanțe despre care se știe că provoacă cancer - inclusiv poluarea aerului - nu par să dăuneze ADN-ului oamenilor.

Studiul de acum aduce dovezi pentru o teorie diferită. Daunele sunt deja prezente în ADN-ul celulei noastre, acumulate pe măsură ce creștem și îmbătrânim, dar ceva trebuie să apese declanșatorul care o transformă într-o celulă canceroasă.

Descoperirea a venit din explorarea motivului pentru care nefumătorii fac cancer pulmonar. Majoritatea covârșitoare a cancerelor pulmonare sunt cauzate de fumat, dar totuși, unul din 10 cazuri în Marea Britanie se datorează poluării aerului.

Oamenii de știință de la Crick s-au concentrat pe o formă de poluare cu particule 2,5 (cunoscută sub numele de PM2,5), care este mult mai mică decât diametrul unui fir de păr uman.

Printr-o serie de experimente detaliate pe oameni și animale, ei au arătat că în locurile cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului se înregistrează mai multe cancere pulmonare care nu au fost cauzate de fumat și că inhalarea de PM2,5 duce la declanșarea unei alarme în plămâni, prin eliberarea unei substanțe numite interleukina-1-beta.

Aceasta provoacă o inflamație și activează celulele din plămâni, pentru a ajuta la repararea daunelor provocate de particulele poluante.

Dar aproximativ una din 600.000 de celule din plămânii unei persoane de 50 de ani conține deja mutații potențial canceroase.

Acestea sunt dobândite pe măsură ce îmbătrânim, dar par complet sănătoase până când sunt activate de alarma chimică și devin canceroase.

Cercetătorii au reușit să oprească formarea de tumori la șoarecii expuși la poluarea atmosferică prin utilizarea unui medicament care blochează semnalul de alarmă.

Rezultatele reprezintă o dublă descoperire, atât pentru înțelegerea impactului poluării atmosferice, cât și pentru înțelegerea principiilor fundamentale care stau la baza apariției cancerului.

Dr. Emilia Lim, unul dintre cercetătorii de la Crick, a spus că persoanele care nu au fumat niciodată, dar care au dezvoltat cancer pulmonar, nu aveau nicio idee despre motivul apariției tumorii.

„Să le oferim câteva indicii despre cum ar putea funcționa acest lucru este foarte, foarte important. 99% dintre oamenii din lume trăiesc în locuri în care poluarea aerului depășește linimitele recomandate de OMS, așa că ne afectează pe toți”, a spus ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...