Din acest motiv, doi studenți antreprenori de la Universitatea MIT din statele Unite au venit cu o soluție ingenioasă pentru a face limbajul semnelor mai ușor de înțeles de către publicul larg. Cei doi inventatori au creat o pereche de mănuși speciale capabile să rupă barierele comunicării și să traducă limbajul semnelor în vorbe.
Mănușile, ce poartă numele de SignAloud folosesc senzori de mișcare speciali care monitorizează poziția și mișcarea mâinii utilizatorului în timp ce o unitate centrală de procesare, adică un computer, analizează datele și interpretează mișcările în limbaj.
Sistemul se bazează pe un algoritm de învățare folosit de multe inteligențe artificiale din prezent. Astfel mănușile sunt capabile să identifice un gest și să decidă dacă este sau nu compatibil cu un cuvânt pe care l-au „învățat” deja și este stocat în librărie.
Cei doi studenți din spatele SignAloud au câștigat un premiu de 10,000 de lire sterline cu această invenție în cadrul unui concurs interuniversitar. Mănușile vorbărețe nu sunt prima metodă care încearcă ușurarea comunicării dintre persoanele cu dificultăți de auz și ceilalți oameni, însă sunt cea mai practică manifestare a conceptului. Majoritatea device-urilor despre care vorbim au senzori care îți acoperă întreg corpul sau se folosesc de input video în timp ce mănușile speciale pot fi purtate ca orice alt obiect vestimentar.
Deși în prima faza SignAloud se adresează celor cu probleme de auz, creatorii device-ului susțin că există numeroase posibile aplicații pentru acesta. Astfel pe lângă slujba de traducător, sistemul inovator poate fi folosit pentru a monitoriza progresul unei persoane care a suferit un atac cerebral și se află în faza de recuperare a abilităților motorii sau pentru un control mai natural și mai precis în cadrul aplicațiilor de realitate virtuală.