Infertilitate cauzată de aerul pe care-l respirăm. Concluziile îngrijorătoare ale unui nou studiu

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu masca la gură tuseste din cauza poluării
Foto: Profimedia

Oamenii de știință au aflat deja că pot fi stabilite legături între poluarea aerului și riscul crescut pentru dezvoltarea unor probleme de sănătate - de la obezitate la diabet și infertilitate - mai ales din cauza mesajelor stresante trimise din creier. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Maryland au descoperit că poluarea aerului provoacă în creier o inflamație care reduce numărul de spermatozoizi la șoareci, relatează Euronews.

„Descoperirile noastre au arătat că daunele cauzate de poluarea aerului - cel puțin în ceea ce privește scăderea numărului de spermatozoizi - ar putea fi remediate prin eliminarea unui singur marker de inflamație din creierul șoarecilor, sugerând că am putea dezvolta terapii care să prevină sau să inverseze deteriorarea acesteia”, a spus Zhekang Ying, autorul principal al studiului și profesor asistent de medicină la UMSOM.

Studiul publicat în revista științifică Environmental Health Perspectives a încercat să descopere originile unei scăderi la nivel mondial a numărului de spermatozoizi la bărbați, în ultimele decenii.

Aproximativ 92% din populația lumii trăiește în zone în care nivelul particulelor fine din aer, mai mici de 2,5 micrometri în diametru „depășește standardele minime de siguranță stabilite de Organizația Mondială a Sănătății”, se arată în studiu.

Poluarea cu astfel de particule poate proveni de la țevile de eșapament ale mașinilor, de la fabrici, incendii sau sobe cu lemne.

În studiile anterioare, rezultatele au arătat că, atunci când au fost expuși la poluarea aerului, șoarecii nu au avut întotdeauna inflamații la nivelul testiculelor, organele sexuale masculine care produc spermatozoizi. Prin urmare, alte mecanisme ar putea fi responsabile pentru acest lucru.

Întreaga echipă de cercetători, formată din Ying, Lianglin Qiu, Minjie Chen, Xiaoke Wang și Sufang Chen, a testat șoareci sănătoși și șoareci crescuți fără un marker de inflamație în creier, numit inhibitor Kappa B Kinase 2 sau IKK2.

Expunând atât șoarecii sănătoși, cât și pe cei cu mutație IKK2 la aerul poluat, ei au observat efectele și au testat numărul de spermatozoizi.

Rezultatul a fost clar: șoarecii fără markerul de inflamație IKK2 nu au suferit nicio reducere a numărului de spermatozoizi, spre deosebire de șoarecii sănătoși. Ca un al doilea pas în studiu, cercetătorii au eliminat apoi markerii IKK2 pentru a determina mai precis modul în care poluarea aerului ducea la scăderea numărului de spermatozoizi.

Ei au descoperit că un anumit tip de neuron asociat în mod obișnuit cu ciclul de somn și cu obezitatea a fost responsabil pentru reducerea numărului de spermatozoizi din cauza poluării aerului.

Acești neuroni se găsesc de obicei în hipotalamus, partea creierului care controlează foamea, setea și apetitul sexual.

Hipotalamusul coordonează și glanda pituitară a creierului, care produce hormoni ce comunică direct cu organele de reproducere.

„Privind înapoi, este perfect logic faptul că neuronii din hipotalamus sunt vinovații care perpetuează acest răspuns la inflamație, care are ca rezultat un număr scăzut de spermatozoizi, deoarece știm că hipotalamusul este o legătură majoră între creier și sistemul reproducător”, a spus Ying.

„Aceste descoperiri au implicații mai largi decât fertilitatea, deoarece există multe afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă, care pot rezulta din inflamația creierului cauzată de poluarea aerului”, a spus dr. Charles Hong, profesor de medicină la UMSOM.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...