O specie de dinozaur necunoscută până în prezent a fost identificată recent după analizarea unei fosile descoperite, în stare surprinzător de bună, în China. Rămășițele au fost găsite de o echipă de muncitori și au fost la un pas de a fi aruncate în aer cu dinamită, în timpul lucrărilor, relatează Agerpres.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Dinozaurul a fost denumit Tongtianlong limosus, ceea ce înseamnă „dragon noroios pe drumul spre Rai”.
Rămășițele lasă să se observe un dinozaur asemănător cu o pasăre care își întindea capul cu cioc și aripile acoperite cu pene la momentul în care a fost acoperit cu noroi, în urmă cu 72 de milioane de ani.
„A fost găsit pe un șantier, de către muncitori, când dinamitau, așa că au fost pe cale să-l arunce în aer. Am fost cât pe ce să nu aflăm despre acest dinozaur”, a declarat dr. Stephen Brusatte, paleontolog la Universitatea din Edinburgh.
Paleontologul a mărturisit că au fost „câteva mici bucăți din fosilă care au fost cu adevărat aruncate în aer, dar ținând cont de circumstanțele descoperirii, fosila este remarcabil de completă”.
Rămășițele dinozaurului indică faptul că acesta avea mărimea unei oi. Stephen Brusatte a adăugat că acesta făcea parte dintre „dinozaurii numiți oviraptorozauri”.
„A fost, de fapt, ultimul grup de dinozauri care au înflorit înainte ca asteroidul să lovească”, a mai spus specialistul, care a adăugat că fosila este specială pentru că dinozaurul Tongtianlong este un strămoș aș păsărilor de astăzi.
Fosilele au fost descoperite în zona formațiunii Nanxiong din provincia Jiangxi, situată în sudul Chinei.
Informațiile legate de această descoperire au fost publicate în jurnalul 'Nature Scientific Reports'.