Arheologii au descoperit un fort vechi de 3.000 de ani care apăra Egiptul antic împotriva misterioșilor „oameni ai mării” din estul Mediteranei, relatează The Independent.
Cercetătorii au descoperit în nord-vestul Egiptului ruine ale unor clădiri din cărămidă de noroi, inclusiv ruinele unor cazărmi militare și camere de depozitare pentru arme, hrană și provizii din epoca Regatului Nou (1550 î.Hr.-1070 î.Hr.)
De asemenea, au găsit mai multe artefacte și obiecte aparținând soldaților egipteni staționați la situl Tell Al-Abqain din Delta de Vest a Nilului.
Cercetările anterioare au sugerat că prăbușirea mai multor civilizații dominante în jurul anului 1200 î.Hr. ar putea fi parțial atribuită raidurilor navale ale așa-numitelor „popoare ale mării”, ale căror origini exacte nu sunt clare încă.
Se crede că „oamenii mării”, o coaliție de triburi, s-au stabilit într-o mică secțiune de pe malul Mediteranei, după primul val de invazii în nordul Egiptului.
Acum, noile descoperiri par să confirme importanța istorică a forțelor din nordul Egiptului care păzeau regatul antic în fața invaziilor triburilor libiene și ale popoarelor mării.
Aceste clădiri au fost proiectate meticulos, împărțite în două grupuri identice, separate printr-un pasaj îngust, evidențiind ingeniozitatea inginerilor egipteni antici, spun cercetătorii.
Unele părți ale acestor forturi au servit drept depozite de provizii pentru soldați și includeau mai multe hambare mari. În aceste clădiri au fost descoperite fragmente de vase ceramice și oase de pește și de animale.
Arheologii au găsit și cuptoare de ceramică cilindrice, folosite pentru gătit.
Artefactele descoperite în săpăturile recente dezvăluie perspective despre viața de zi cu zi, credințele religioase și activitățile militare ale ocupanților fortului. Cei mai mulți dintre ei erau soldați.
Printre descoperirile majore din acest fort antic a fost și o sabie lungă de bronz decorată cu emblema regelui Ramses al II-lea.
La fața locului au fost dezgropate și două blocuri de calcar. Unul era inscripționat cu hieroglife care detaliază titlurile regelui Ramses al II-lea, iar celălalt aparținea unui oficial numit „Bay”.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, arme folosite în luptă, unelte de vânătoare, podoabe și articole de igienă, cum ar fi aplicatoare de kohl din fildeș, mărgele, scarabei și amulete de protecție.
Editor : M.B.