Armata misterioasă care a luptat în cea mai veche bătălie din Europa. Ce detalii dezvăluie rămășițele umane descoperite de arheologi
Data actualizării: Data publicării:
Valea plină de vegetație din jurul râului Tollense din nord-estul Germaniei pare un loc liniștit în care te poți bucura de natură, dar pentru arheologi, este cel mai vechi câmp de luptă din Europa. Cercetătorii sunt acum cu un pas mai aproape de a rezolva cele mai mari mistere legate de marea bătălie care s-a purtat aici acum 3.250 de ani, potrivit CNN.
Totul a început de la un arheolog amator care a găsit în 1996 un os ce ieșea din malul râului. În urma unei serii de excavații făcute în 2008 au fost dezgropate mii de oase și sute de arme care au rămas neatinse de mii de ani.
Zeci de vârfuri de săgeți din bronz și silex recuperate din Valea Tollense dezvăluie detalii noi despre războinicii implicați în această bătălie din Era Bronzului.
Unele dintre săgeți erau încă înfipte în rămășițele luptătorilor căzuți în timpul bătăliei, atunci când cercetătorii le-au descoperit.
Multe dintre arme au fost produse în zonă, dar altele aveau forme tipice unei regiuni din Bavaria și Moravia de astăzi, ceea ce indică faptul că bătălia s-a dat între triburi locale din această vale și invadatori veniți din sud.
În total, cercetătorii au găsit 300 de piese de metal și 12.500 de oase aparținând unui grup de aproximativ 150 de războinici care au murit în bătălia din jurul anului 1250 î.Hr.. Printre armele recuperate se numără săbii, măciuci de lemn și multe tipuri de vârfuri de săgeți.
Un dig nou care facilita trecerea peste râul Tollense, ce fusese construit cu 500 de ani înainte de bătălie, ar putea fi o posibilă cauză a conflictului, potrivit lui Thomas Terberger, coautor al studiului.
„Digul făcea probabil parte dintr-o rută comercială importantă”, a explicat Terberger. „Controlarea acestei situații de gâtuire s-ar putea foarte bine să fi fost un motiv important pentru conflict.”
Totuși, faptul că cercetătorii nu au găsit nicio dovadă care să confirme existența la acea vreme a unor mine pentru extracția metalelor sau a sării face ca teoria rutei comerciale să fie una improbabilă, potrivit lui Barry Molloy, profesor al școlii de arheologie de la University College Dublin.
Pot fi o mulțime de motive pentru izbucnirea unui război, dar, în opinia lui Molloy, „a fost vorba despre un grup care încerca să își impună controlul politic asupra unui altul – o chestiune veche cât timpul – pentru a obține resurse sistematic cu timpul, nu doar ca să îi jefuiască”, a mai spus Molloy.
Rămășițele umane și artefactele recuperate din situl arheologic indică faptul că aproximativ 2.000 de oameni au fost implicați în această bătălie.
Ar mai putea fi multe oase umane nedescoperite încă în aceeași regiune provenind de la sute de alte victime.
Locurile în care luptătorii au fost loviți de săgeți arată că ei probabil foloseau scuturi pentru a se proteja de proiectilele care veneau din față, dar erau vulnerabili dacă erau atacați de la spate.
Cercetătorii au crezut mult timp că bătăliile din timpul Erei Bronzului erau de mici dimensiuni, fiind purtate între zeci de războinici din comunități locale, dar descoperirile de la Tollense dau peste cap această teorie.
„Avem multe locuri unde găsim dovezi de crime în masă și chiar măcelărirea unor întregi comunități”, a spus Molloy. „Dar, aceasta este prima dată când datele demografice ale victimelor arată că erau luptători și nu, spre exemplu, întregi familii care migrau.”