Cablul de telecomunicații submarin care leagă Finlanda și Germania a fost deteriorat cel mai probabil cu intenție, fiind de presupus un act de sabotaj, a declarat ministrului german al Apărării Boris Pistorius, scrie Deutsche Welle. O anchetă pentru sabotaj în legătură cu cele două cabluri avariate a fost deschisă de Suedia, cu sprijinul Germaniei.
ACTUALIZARE 20.30 Două cabluri de telecomunicaţii au fost avariate în Marea Baltică în 48 de ore, unul între Finlanda şi Germania şi celălalt între Suedia şi Lituania, trezind suspiciuni de sabotaj ca parte a "războiului hibrid" al Rusiei, a transmis AFP citată de Agepres.
C-Lion1, un cablu submarin cu o lungime de 1.172 kilometri care leagă capitala finlandeză Helsinki de portul Rostock la Marea Baltică din nord-estul Germaniei, a fost tăiat luni, potrivit operatorului său, grupul de tehnologie finlandez Cinia.
Ruptura, localizată la sud de insula Öland, în apele suedeze, la aproximativ 700 km de Helsinki, a dus la întreruperea tuturor conexiunilor de fibră optică ale acestui cablu.
„Acest tip de ruptură nu se produce în aceste ape fără un impact extern”, a adăugat grupul Cinia.
Poliţia finlandeză a deschis, de asemenea, o anchetă.
Știrea inițială
Reacția ministrului federal al Apărării Boris Pistorius vine după defecțiunea detectată la cablul submarin de date C-Lion1 dintre Finlanda și Germania, care a provocat întreruperea legăturilor de comunicare prin intermediul acestei conexiuni.
„Situația apărării în Europa trebuie să fie orientată către amenințarea reprezentată de Rusia, care nu este doar o amenințare militară, ci și una hibridă. Acest lucru este demonstrat o dată în plus de deteriorarea celor două cabluri de date din Marea Baltică între Helsinki și Rostock, respectiv Suedia și Lituania. Nimeni nu crede că aceste cabluri au fost tăiate accidental și nici nu aș merge pe varianta că daunele ar fi putut fi provocate de ancore aruncate în mod întâmplător. Este clar că ceva se întâmplă”, a explicat Pistorius în marja unei reuniunii cu omologii săi din UE la Bruxelles.
La Berlin, ministrul federal de Interne Nancy Faeser a anunțat că Germania „ia foarte în serios această situație de mare amenințare”. Cablul a fost avariat în apele suedeze iar Germania, chiar dacă nu este implicată la nivel de autorități, și-a oferit sprijinul, a precizat Faeser.
Războiul hibrid și amenințarea rusească
Cablul Lion1 se întinde pe o distanță de 1.173 de kilometri. El pleacă din capitala finlandeză Helsinki până la Rostock, în landul german Mecklenburg-Vorpommern, parțial pe același traseu ca și conductele Nord Stream, distruse în urmă cu doi ani. Pus în funcțiune în primăvara anului 2016, acesta este singurul cablu submarin de date care leagă direct Finlanda de Europa Centrală.
Compania finlandeză de stat Cinia presupune că legătura s-a rupt pe fundul Mării Baltice, cablul fiind secționat de o forță externă, cum ar fi o ancoră. În acest moment nu este însă clar dacă se poate vorbi despre o mână criminală. Potrivit Autorității Finlandeze pentru Transport și Comunicații, conexiunile la internet nu au fost afectate de incident iar traficul de date, deși perturbat, nu a fost întrerupt permanent.
Guvernele german şi finlandez au vorbit luni despre un „război hibrid” şi despre „ameninţarea rusească”, spunând că sunt „profund îngrijorate” în urma ruperii cablului de telecomunicaţii submarin care leagă cele două ţări.
Avarii și la cablul dintre Gotland și Lituania
Probleme au apărut și la cablul de telecomunicații Arelion dintre insula suedeză Gotland și Lituania, care a fost avariat în adâncurile Mării Baltice. Biroul Procurorului General din Vilnius investighează circumstanțele și colectează informații cu privire la acest incident grav petrecut duminică. Autoritățile suedeze efectuează la rândul lor investigații.
Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei de telecomunicații Telia, cablul deteriorat între Lituania și Suedia, care este ceva mai vechi, a suferit în trecut diverse defecțiuni, provocate în general de erori în ghidajul navelor. Totuși incidentul actual s-ar putea dovedi fi mai grav, în condițiile în care cablurile dintre Lituania și Suedia și dintre Germania și Finlanda se intersectează.
„Cu siguranță nu putem exclude sabotajul, dacă ținem cont că au tot existat semnale de avertizare. Nu ar fi prima dată și nu ar fi nimic nou”, a declarat Gintautas Paluckas, șeful desemnat al guvernului lituanian.
Editor : Ana Petrescu