Fața lui Tutankhamon, faimosul faraon egiptean al cărui mormânt a fost descoperit în urmă cu 100 de ani, poate fi văzută pentru prima dată după peste 3.300 de ani de la moartea acestuia, ca urmare a unei reconstrucții computerizate, scrie publicația britanică The Telegraph.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Reconstrucția a fost realizată de Christian Corbet, artistul care l-a sculptat pe Prințul Philip în 2013. Corbet a folosit un model 3D al craniului faraonului pentru a-l „readuce la viață” pe Tutankhamon.
Modelul respectiv a fost creat cu ajutorul unor scanuri ale craniului, realizate de Andrew Nelson, de la Universitatea Vestică din Canada.
Rezultatul a fost numit cea mai realistă reconstrucție a înfățișării faraonului realizată vreodată.
„Am lucrat cu modelul 3D al craniului, peste care am adăugat straturi de mușchi, iar, ulterior, am început să reconstruim trăsăturile faciale.
Anatomia craniului ne-a ghidat felul în care am realizat reconstrucția, așa că această înfățișare este mult mai realistă decât oricare alta făcută în trecut”, a spus Nelson.
Folosirea tomografiei computerizate pentru a realiza un model realist al craniului a reprezentat doar un aspect al muncii cercetătorilor. Echipa a folosit, de asemenea, markeri de țesut, necesari pentru a stabili felul în care arăta pielea feței. Markerii au fost bazați pe trăsături ale unor egipteni din zilele noastre. Reconstrucții anterioare au folosit markeri de la persoane din alte regiuni.
Reconstrucția a fost realizată pentru un documentar în două părți care urmează să fie difuzat la televiziunea publică americană.
Editor : Adrian Dumitru