Anunț istoric: NASA a descoperit planete locuibile, de mărimea Terrei, la 40 de ani lumină de Soare

Data actualizării: Data publicării:
NASA OK PLANETE

NASA a descoperit şapte exoplanete de mărimea Terrei într-un singur sistem solar, denumit Trappist-1, aflat la o distanţă de 40 de ani-lumină faţă de Soare.

Anunţul a fost făcut de cercetătorii de la NASA, miercuri seară, prin intermediul unei conferinţe de presă ce a fost difuzată pe site-ul oficial al Agenţiei spaţiale americane.

Descoperirea a fost făcută de astronomii americani cu ajutorul telescopului spaţial Spitzer şi al mai multor telescoape terestre. Descoperirea reprezintă un nou record în domeniul cercetării spaţiale, deoarece este pentru prima dată când a fost identificat un sistem solar în care toate cele şapte planete ale sale au dimensiuni similare cu Terra.

Cercetătorii de la NASA au precizat că toate cele şapte exoplanete au potenţialul de a conţine apă în stare lichidă. 

Trei dintre ele se află în zona locuibilă din jurul stelei lor, în care viaţa este posibilă.

Cele şapte exoplanete care alcătuiesc acest sistem stelar orbitează în jurul stelei Trappist-1, o stea rece cu densitate scăzută, aflată la o distanţă de 40 de ani-lumină faţă de Terra, în constelaţia Vărsătorului.

Descoperirea cercetătorilor de la NASA a fost publicată şi în revista Nature.

Potrivit astronomilor americani, proximitatea acestui sistem stelar şi mărimea considerabilă a celor şapte exoplanete în raport cu dimensiunea stelei Trappist-1 fac din noua formaţiune cerească ”o ţintă perfectă pentru cercetare”. Savanţii speră să scaneze în viitorul apropiat atmosferele celor şapte exoplanete pentru a descoperi eventuale ”amprente” ale vieţii, precizează Reuters.

”Cred că am făcut un pas crucial înainte, pentru a afla dacă există viaţă şi în alte părţi din Univers”, a declarat Amaury Triaud, astronom la Universitatea Cambridge în această conferinţă de presă.

Descoperirea are la bază un studiu precedent care a reuşit să găsească trei planete în jurul stelei Trappist-1. Ele se adaugă astfel celor peste 3.500 de planete descoperite de astronomi în afara Sistemului Solar, denumite exoplanete.

Oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe descoperirea unor planete telurice cu dimensiuni similare cu Terra, cu temperaturi potrivite, pentru ca apa, dacă există, să se afle în stare lichidă - o condiţie considerată esenţială pentru existenţa vieţii. 

Diametrul stelei Trappist-1 reprezintă aproximativ 8% din cel al Soarelui. Din acest motiv, planetele din jurul ei, de dimensiunea Terrei, par foarte mari atunci când trec prin faţa stelei lor. 

Studiată cu telescoapele de pe Pământ, mişcarea acestor planete blochează cu regularitate lumina emisă de steaua lor. Cercetătorii reuşesc să determine dimensiunile şi structurile planetelor prin analiza acelor scăderi de intensitate luminoasă. 

Michaël Gillon, coordonatorul studiului, cercetător la Universitatea Liège din Belgia, citat de BBC, a făcut următoarea dezvăluire în conferinţa de presă de miercuri seară: ”Cele şapte planete circulă, toate, foarte aproape de steaua lor, iar acest detaliu seamănă foarte mult cu lunile din jurul lui Jupiter”.

”Totuşi, steaua este atât de mică şi de rece, încât cele şapte planete au valori temperate de căldură, fapt ce înseamnă că acolo ar putea exista apă lichidă - şi poate chiar viaţă, la suprafaţă”, a adăugat profesorul belgian. 

Amaury Triaud, coautor al studiului, a precizat că echipa care a făcut descoperirea a introdus noţiunea de ”planete temperate”, pentru a lărgi definiţia asociată potenţialului locuibil al unor corpuri cereşti, potrivit BBC.

Întrucât Trappist-1 este o stea atât de mică şi de rece, zona ei locuibilă este foarte apropiată de stea. Trei dintre cele şapte planete ale sale se află în zona în care este posibilă prezenţa apei în stare lichidă, potrivit Reuters.

Chiar dacă cele şapte exoplanete nu întreţin viaţa în prezent, sistemul stelar din care fac parte ar putea evolua în viitor.

Steaua Trappist-1 are o vârstă de cel puţin 500 de milioane de ani, însă speranţa ei de viaţă este de 10 trilioane de ani. Prin comparaţie, Soarele nostru a ajuns deja la jumătatea speranţei sale de viaţă, care a fost estimată la 10 miliarde de ani.

Aşadar, peste câteva miliarde de ani, când Soarele va rămâne fără combustibil şi Sistemul Solar din care face parte Terra nu va mai exista, Trappist-1 va fi încă o stea foarte tânără, a precizat astronomul Ignas Snellen de la Observatorul Leiden din Olanda. 

”Trappist-1 îşi arde hidrogenul atât de încet, încât această stea va trăi pentru încă alte 10 trilioane de ani. Iar acest interval reprezintă o perioadă suficient de mare de timp pentru ca viaţa să evolueze pe planetele sale”, a adăugat savantul olandez.

NASA OK PLANETE

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...