Descoperire uimitoare. Ce se întâmplă cu simțul gustului în cazul persoanelor obeze

Data publicării:
Price Of Milk Rises, Potentially Raises Cost Of Cheese And Pizza
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Persoanele cu obezitate simt mai puţin gustul alimentelor decât celelalte persoane, fiind vorba de o predispoziţie genetică, ce ar putea determina crearea unor diete personalizate mai eficiente, relatează vineri EFE.

familie grasi obezi alimentatie nesanatoasa
FOTO: Shutterstock

Este concluzia unui studiu realizat de cercetători spanioli şi publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition.

Studiul desfăşurat pe un grup de 381 bărbaţi şi femei a fost realizat de o echipă de cercetători de la Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN) al Universităţii din Valencia, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au demonstrat o relaţie inversă între greutate, obezitate şi perceperea gustului, deşi au recunoscut că rezultatele "nu permit să se ştie dacă această relaţie constituie cauza sau consecinţa", potrivit unui comunicat al CIBEROBN.

"Concluziile studiului realizat pe şoareci demonstrează că inflamaţia determinată de obezitate este capabilă să distrugă papilele gustative", a subliniat cercetătoarea CIBEROBN şi coordonatoarea proiectului, Dolores Corella.

Corella notează şi faptul că persoanele cu simţul gustului diminuat au tendinţa de a consuma mai multe alimente pentru ca informaţia să ajungă suficient la creier, iar acestea să se oprească din mâncat", ceea ce ar putea duce la obezitate.

Cercetătorii au identificat totodată şi o genă legată de perceperea gustului numită 'LRRC2', graţie analizării genomului participanţilor şi, care, în mod curios, este corelată unor afecţiuni precum astmul sau bolile pulmonare.

"Este o informaţie curioasă, având în vedere că în urmă cu câţiva ani s-a descoperit că unii receptori ai gustului, mai precis gustul amărui, se află nu doar pe suprafaţa limbii, ci şi în organe precum plămânii", potrivit cercetătoarei spaniole, care a recunoscut că este nevoie "de mai multe studii" în acest sens.

Pe baza acestor rezultate, cercetătorii au relevat necesitatea de a se ţine cont de capacitatea de percepţie a diferitelor gusturi de către fiecare persoană pentru a crea diete personalizate şi a preveni sau trata obezitatea.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Human Nutrition Research Center din Boston.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...