Cercetătorii australieni de la Universitatea din Adelaide au finalizat studiul privind dispariția tigrilor tasmanieni și au concluzionat că aceștia ar fi dispărut din cauza secetelor prelungite, relatează The Guardian.
După ce au analizat ADN-ul din oasele fosilelor și din specimenele expuse în muzee, cercetătorii au ajuns la concluzia că încălzirea globală și apariția fenomenelor extreme, precum El Nino, au dus la dispariția ultimelor exemplare de tigri tasmanieni.
„Extincția acestora a fost rapidă și nu a fost rezultatul unor factori intrinseci, precum reproducerea sau pierderea diversității genetice”, a declarat Lauren White, unul dintre cercetători.
Tigrii tasmanieni au trăit în regiunea vestică a Australiei, în urmă cu 3.000 de ani. Ultimul exemplar din lume a murit la o grădina zoologică Hobart, pe 7 septembrie 1936.
Motivul dispariției animalelor din Australia, dar prezența lor în Tasmania până în anii '30 era considerat un mister. Teoriile inițiale au inclus apariția câinilor dingo, dar și creșterea populației indigene, care și-a extins așezările peste zonele ocupate de tigrii tasmanieni.