„Clepsidra de foc”, o nouă imagine spectaculoasă surprinsă de telescopul spațial James Webb. La ce ne uităm, de fapt

Data publicării:
clepsidra cerească
Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imagine uluitoare cu o clepsidră cerească formată de o stea embrionară. Foto: NASA

Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imagine uluitoare, cu o „clepsidră cerească” de praf portocaliu și albastru emanată de o stea care se formează în centrul său.

Potrivit NASA, norii colorați, care arată ca o clepsidră de foc, sunt vizibili doar cu ajutorul luminii infraroșii ai camerei Nircam de pe Telescopul Webb.

Steaua foarte tânără, cunoscută sub numele de protostar L1527, este ascunsă în întuneric de marginea unui disc rotativ de gaz de la gâtul clepsidrei. Cu toate acestea, lumina se revarsă din partea de sus și de jos a discului, luminând norii în formă de clepsidră, scrie The Guardian.

Norii sunt creați de materia împroșcată de stea, care se ciocnește de materia înconjurătoare, se arată într-un comunicat al Agenției Spațiale Europene (ESA).

jameswebb
Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imagine uluitoare cu o clepsidră cerească formată de o stea embrionară. Foto: NASA

Protosteaua, care are doar 100.000 de ani și se află în stadiul cel mai timpuriu al formării stelelor, nu este capabilă încă să-și genereze propria energie.

Discul negru din jur, de dimensiunea sistemului nostru solar, va alimenta protosteaua cu materie până când va atinge în cele din urmă „pragul la care fuziunea nucleară începe”, transmite ESA.

„În cele din urmă, această imagine asupra L1527 oferă o fereastră spre cum arătau soarele și sistemul nostru solar la începuturile lor”, se mai arată în comunicat.

Protosteaua este situată în norul molecular Taur, o pepinieră stelară pentru sute de stele aproape formate la aproximativ 430 de ani lumină de Pământ.

Operațional din luna iulie, Webb este cel mai puternic telescop spațial construit vreodată și a lansat deja o mulțime de date fără precedent, precum și imagini uluitoare.

Unul dintre obiectivele principale ale telescopului Webb, de 10 miliarde de dolari, este studierea ciclului de viață al stelelor.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri