Un studiu despre ADN-ul câinilor dezvăluie că "cel mai bun prieten al omului" ar putea fi și cel mai vechi, informează BBC.
Analiza arată că domesticirea câinilor poate fi urmărită până acum 11.000 de ani. Atunci, câinii erau deja răspândiți în emisfera nordică și se împărțiseră în cinci tipuri diferite.
Studiul vine să completeze anumite momente neclare din istoria naturală a câinilor. Doctorul Pontus Skoglund, co-autor al studiului și cercetător la Institutul Crick din Londra a declarat pentru BBC: "Câinii sunt ciudați și unici, dacă stai să te gândești, în perioada în care oamenii erau culegători și vânători, ei au domesticit un carnivor sălbatic. Întrebarea este: de ce au făcut asta? Asta ne interesează de fapt".
Într-un fel, modelul genetic al câinilor îl imită pe cel uman, pentru că oamenii și-au luat animalele de companiei când s-au mutat în alte zone. Totuși, este diferit în același timp: primii câini din Europa erau diferiți, însă la un moment dat ei au fost înlocuiți complet de o singură populație de câini. "Dacă ne uităm în Europa acum 4-5.000 de ani vedem că era un loc foarte diversificat când vine vorba de câini. Deși astăzi vedem diferite rase de câini, ele provin dintr-o ramură foarte îngustă a diversității ca exista cândva", a declarat Anders Bergström, autor principal al studiului și cercetător la Institutul Crick.
O echipă internațională de cercetători au analizat ADN-ul provenit din rămășițele a 27 de câini și l-a comparat cu cel al câinilor moderni. S-a descoperit că anumite rase păstrează în continuare în ADN urme ale câinilor indigeni din regiune.
"Câinii sunt cei mai vechi și cel mai apropiat partener animal al nostru. Folosind ADN-ul de la câinii vechi, putem vedea cât de lungă este istoria noastră comună și putem înțelege unde a început această relație", a declarat Greger Larson de la Universitatea Oxford, co-autor al studiului.
Câinii ar fi evoluat din lupii care s-au aventurat în taberele oamenilor, probabil în căutare de mâncare. Pe măsură ce erau domesticiți, i-ar fi putut ajuta pe oameni la vânătoare sau îi puteau proteja.
Studiul concluzionează că toți câinii provin dintr-o singură populație de lupi dispărută - sau poate din câteva populații apropiate.
Doctorul Skoglund spune că este neclar când a început procesul de domesticire. "Istoria câinilor este atât de dinamică încât nu te poți aștepta să găsești această informați în ADN-ul lor. Nu știm cu exactitate".
Multe animale, precum pisicile, probabil au devenit animale de companie când oamenii au început să lucreze pământul și au întemeiat ferme. Pisicile erau folositoare pentru a scăpa de dăunători. Acest lucru localizează procesul de domesticire în zone unde a înflorit agricultura, precum Orientul Apropiat. "În cazul câinilor, putea fi oriunde: Siberia, Orientul Apropiat, Asia de Sud-Est. Toate aceste locuri sunt posibile", a explicat Pontus Skoglund.
Editor : V.M.