Anatomia teoriei conspirației promovate de Trump: Cum s-a rostogolit zvonul că imigranții mănâncă pisici și câini 

Data publicării:
cats trump
Foto: Meme generat cu AI, postat de un susținător al lui Donald Trump pe rețeaua X / Sursa foto: X

Un zvon neverificat de pe Facebook despre imigranții haitieni care mănâncă animale de companie a ajuns în centrul discursului de dreapta săptămâna aceasta, transformându-se rapid în meme rasiste. Marți, la dezbaterea Harris-Trump, informația s-a rostogolit în presa din întreaga lume după ce republicanul a spus cu subiect și predicat în timpul confruntării televizate că imigranții din Springfield mănâncă pisici și câini.

Marți, zvonul a atins forma finală îngrozitoare: o susținere a lui Donald Trump pe scena dezbaterii prezidențiale.

Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că Trump, principalul contestatar al alegerilor din SUA și un campion al mișcării anti-Obama, este susceptibil la teoriile conspirației, scrie Axios.

Dar pe măsură ce Trump a îmbătrânit, informațiile sale false au devenit mai complexe și mai radicale, o dovadă că subestimează mass-media și refuză să accepte că a pierdut alegerile din 2020.

Rezultatul, afișat în timp ce el a susținut în mod fals că imigranții mănâncă pisicile și câinii oamenilor în Springfield, Ohio, arată că este un candidat care a devenit o problemă pentru propria sa echipă de campanie.

Astăzi, Trump, în vârstă de 78 de ani, postează în mod obișnuit fluxuri de dezinformări pe Truth Social și X, unde o armată de influenceri MAGA a înflorit de când Elon Musk a achiziționat și redenumit Twitter.

Câțiva dintre acești influenceri, inclusiv teoreticianul conspirației „Pizzagate” Jack Posobiec și activistul anti-trans Chaya Raichik, au fost găzduiți de campania Trump într-o dezbatere specială în cadrul podcastului lui Bannon, „War Room” („camera de război”), marți.

Activista de extremă dreaptă Laura Loomer, care a postat anul trecut un videoclip în care spunea că 11 septembrie este „manevră din interior”, a zburat cu Trump la dezbaterea din Philadelphia, după ce și-a petrecut ziua promovând afirmațiile despre animalele de companie mâncate de imigranți.

Loomer a susținut, de asemenea, luna trecută, în mod fals, că imaginile cu mulțimile venite la mitingurile Kamalei Harris au fost generate de inteligență artificială – o conspirație preluată de Trump – și a sugerat miercuri că Harris a purtat în secret căști la dezbatere.

Alte trompete care răspândesc informații false care se alătură unei liste de conturi anonime de dreapta pe X, susținute zilnic de Musk, sunt unii republicani membri ai Congresului din prima linie.

Partenerul de cursă electorală al fostului președinte, senatorul JD Vance, și fiul său, Donald Trump Jr., sunt apropiați de cultura meme MAGA. Trump pare mai puțin fluent și pare să afle informații de la adepți și comentatori conservatori.

Oamenii spun la televiziuni „câinele meu a fost luat și folosit pentru mâncare””, a răspuns Trump când moderatorul dezbaterii ABC News, David Muir, l-a confruntat cu o verificare a faptelor despre zvonul despre imigranții haitieni.

Întrebat de ce a susținut în mod fals că Harris „a devenit recent neagră”, Trump i-a spus lui Muir: „Nu știu. Tot ce pot spune este că am citit undeva că nu era neagră... Și apoi am citit că era neagră”.

Ca răspuns la o solicitare de comentarii, purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Trump, Karoline Leavitt, i-a îndrumat pe reporterii Axios să asculte un clip audio al poliției cu un rezident din Springfield care raportează acuzații că imigranții haitieni vânează gâște.

Întrebată despre dovezile că haitienii mănâncă câini sau pisici în Springfield, Leavitt a spus: „Conform oamenilor care locuiesc în oraș, asta se întâmplă. Președintele Trump le subliniază preocupările”.

După ce a fost interzis de pe platformele de social media în urma zilei de 6 ianuarie, Trump și cei mai fideli adepți ai săi MAGA și-au construit propria scenă pe Truth Social.

Controlul activității online a lui Trump a scăzut în timp ce acesta s-a retras din lumina reflectoarelor naționale, fiind astfel liber să colaboreze cu unele dintre cele mai extremiste elemente ale bazei sale de susținători. Aceasta include adepții mișcării de extremă dreapta QAnon, pe care Trump îi citează frecvent, și alți loialiști care promovează ideea falsă că democrații nu pot câștiga alegeri fără a înșela.

Pe de altă parte, încrederea conservatorilor în mass-media a scăzut la un minim istoric anul trecut, făcând verificarea faptelor din teoriile conspirației un exercițiu extrem de dificil.

Mulți republicani văd acoperirea timpurie a anchetei Mueller – sau „farsa de coluziune a Rusiei”, așa cum o numește Trump – ca un păcat original al erei Trump care a distrus credibilitatea presei.

Acoperirea greșită a controversei despre laptopul lui Hunter Biden și originile pandemiei de COVID din 2020 au exacerbat suspiciunea cu privire la orice etichetă mass-media drept „teoria conspirației”.

Concluzia articolului publicat de Axios este că milioane de americani sunt înclinați să creadă în teoriile conspirației de dreapta fără temei și să respingă încercările de a le contracara prin fapte, iar unul dintre ei candidează pentru funcția de președinte al SUA.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...