Coacerea unei bufnițe dată prin sare și măcinarea ei în pulbere pentru tratarea gutei este doar una dintre sugestiile bizare care se găsesc în miile de leacuri medievale descrise în manuscrisele Universității Cambridge, informează Sky News.
Umplerea unui pui de câine cu melci și salvie, prăjirea lui pe foc și folosirea grăsimii sale pentru a obține un unguent cu proprietăți medicinale este o altă cură pentru gută sugerată în manuscrisele medievale care au fost recent digitalizate de Biblioteca Universității Cambridge.
Un pacient care suferea de cataractă cu sute de ani în urmă ar fi fost sfătuit să amestece vezica biliară a unui iepure de câmp cu miere și să folosească o pană pentru a aplica mixtura pe ochi.
Aceste tratamente sunt doar o mică parte din cele 8.000 de leacuri medicinale descrise și ilustrate în 180 de manuscrise medievale - majoritatea datează din secolele XIV și XV.
Printre aceste documente se numără unele care sunt încă și mai vechi - unul dintre manuscrise a fost conceput acum 1.000 de ani.
În afară de metodele bizare prin care strămoșii noștri tratau diverse afecțiuni, documentele oferă și o imagine a violenței din viața de zi cu zi a oamenilor de la acea vreme, împreună cu sfaturi despre cum să descoperi că un craniu a fost fracturat după ce a fost lovit cu o armă, cum să pui la loc oasele dislocate și cum să oprești sângerarea.
Leacuri stranii pentru afecțiuni familiare: dureri de cap, de măsea și diaree
Unele dintre ilustrațiile detaliate arată doctori care foloseau „o gamă uimitoare de ingrediente” de natură animală, vegetală și minerală, potrivit liderului de proiect de la Cambridge, dr. James Freeman.
„În ciuda complexității lor, leacurile medievale sunt foarte mult pe înțelesul cititorilor moderni”, a spus Freeman. „Multe din ele se referă la afecțiuni cu care încă ne confruntăm în ziua de azi: dureri de cap, de măsea, diaree, tuse și dureri la nivelul membrelor”.
Manuscrisele „arată oamenii medievali care încearcă să se trateze cu ajutorul cunoștințelor care le erau disponibile la acea vreme – la fel cum facem și noi”.
Dr. Freeman a adăugat: „Ele ne amintesc despre durerea și incertitudinea vieții medievale, înainte de antibiotice, înainte de antiseptice și înainte de medicamentele de ameliorare a durerii pe care le cunoaștem astăzi.”
„Alte tratamente includ tratamente cu bufnițe date prin sare și coapte până în punctul în care pot fi măcinate în pulbere, amestecată cu grăsime de mistreț pentru a obține un unguent frecat pe corpul bolnavului pentru a vindeca guta”, a spus Freeman.
Textele provin din mai multe colegii de la Cambridge, din Muzeul Fitzwilliam și Biblioteca Universitară și sunt trecute printr-un proces de conservare, numit proiectul „Leacuri bizare”, care va costa 500.000 de lire sterline.
Transcrierile complete ale leacurilor și imagini de înaltă rezoluție vor putea fi accesate prin Biblioteca Digitală Cambridge, pe măsură ce curatorii proiectului procesează textele în următorii doi ani.