De ce vrea omenirea să ajungă pe Marte. Dumitru Prunariu: “Trebuie să știm cum am ajuns noi pe Pământ”

Data actualizării: Data publicării:
Roverul Perseverance
NASA va căuta indicii pe Marte, cu ajutorul roverului Perservrance, despre viața de acolo. Sursa foto: NASA/JPL-Caltech

NASA va trimite pe 18 februarie roverul „Perseverance” într-o nouă misiune robotizată pe suprafața planetei Marte pentru a căuta urme de viață microbiană sau fosilă, potrivit singurului cosmonaut român, Dumitru Prunariu. Acesta a explicat, la Digi24, care este obiectivul oamenilor de știință în explorarea Planetei Roșii.

“Față de misiunea «Curiosity» care a precedat această misiune «Perseverance», misiune care seamănă mult cu cea din urmă, acestei noi nave i s-au îmbunătățit sistemele de rulaj pe suprafața planetei Marte.

Ea va căuta urme de viață microbiană, fosilă, pentru că oamenii cred că această planetă a fost o dată locuită”, a declarat Dumitru Prunariu, marți seară, la Digi24.

Acesta spune că pe fundul craterului Jezero al planetei Marte, unde va ajunge robotul, s-ar putea să fi existat forme de viață.

“Acest rover «Perseverance» va putea să sape în suprafața planetei Marte și să scoate probe de acolo, pe care să le depoziteze în niște capsule speciale, care vor fi ulterior colectate de o altă misiune care vine spre Marte și care vor fi aduse pe Pământ pentru examinare.

Va fi foarte interesant să examinăm sol marțian. Până acum, știm ce se află pe Lună. Am examinat sol lunar. Și o vom face în continuare. Dar ceea ce se găsește pe Marte este mult mai interesant.

Misiunea «Curiosity» a căutat să găsească urme biologice, a căutat tot felul de materiale care ar putea avea legătură cu formarea vieții pe o altă planetă, a găsit câteva elemente, dar care nu sunt complete pentru a da o definiție clară asupra ceea ce a fost pe Marte în trecut.

În schimb, această nouă misiune «Perseverance» este pregătită să găsească mult mai mult.

Această misiune are un echipament special care va produce oxigen din dioxidul de carbon care se află în atmosfera planetei Marte. Știm că planeta Marte are aproximativ 96% dioxid de carbon. Acesta este format din carbon și oxigen. Trebuie să extragem oxigenul care să fie utilizat ulterior de echipajele umane și care să fie folosit și pentru combustibil, pentru alte nave care vor veni și vor pleca de pe suprafața lui Marte”, a spus Prunariu.

Când va putea avea loc prima misiune umană pe Marte

Singurul român care a ajuns în spațiu spune că o misiune umană pe Marte nu este foarte aproape.

“În primul rând, avem o misiune lunară foarte aproape care va testa echipamentele care vor fi ulterior folosite și pentru planeta Marte. De succesul misiunii «Artemis» pe Lună va depinde mult programarea unei misiuni umane spre planeta Marte.

Probabil, din estimările existente, o misiune guvernamentală organizată de NASA pe planeta Marte ar putea avea loc undeva prin anul 2039.

Dar, probabil, înainte de acea misiune, Elon Musk, care este un mare întreprinzător, care a construit o infrastructură cosmică extrem de eficientă într-un ritm extrem de rapid, va trimite nava lui «Starship», care o testează acum, pe Marte, înaintea programului NASA. Sau vor coopera și va trimite astronauți guvernamentali cu nave private”.

De ce vrea omenirea să ajungă pe Marte

Dumitru Prunariu a precizat că printr-o misiune de explorare a planetei Marte ar putea fi găsite indicii despre cum s-a format viața inclusiv pe Terra.

„Pe Marte s-a găsit gheață suficientă la poli, apă lichidă nu. Marte are anotimpuri, precum Pământul. Iar din când în când, polii îngheață mai mult decât altă dată. Apa poate fi exploatată și pe planeta Marte. Dar mai sunt de efectuat multe studii pentru aceasta.

Pe Lună știm sigur că există apă, și tocmai de aceea o bază umană va fi plasată la polul sud al Lunii, unde există cea mai mare cantitate de gheață din care se va produce apă.

O misiune până pe Marte durează 7 luni.

Trebuie să știm cum am ajuns noi pe Pământ. Există numeroase ipoteze. Teoriile lui Darwin cu evoluția mai sunt încă crezute, dar nu de toate cercurile științifice.

Probabil că aflând niște răspunsuri despre existența vieții pe planeta Marte vom găsi mai ușor răspunsuri despre cum s-a format viața și cum am evoluat noi oamenii pe Pământ.

În afara de aceasta, noi trăim într-un spațiu interplanetar unde coliziunile sunt relații frecvente, unde oricând un asteroid ar putea oricând să ciocnească planeta Pământ. Deocamdată, ne pregătim să căutăm și să construim tehnologii care ar putea devia orbia unui asteroid periculos, dar pentru aceasta va mai dura încă mult timp.

Omenirea s-ar putea, la un moment dat, să fie nevoită să emigreze. Așa cum probabil, cine știe, a fost locuită planeta Marte acum câteva milioane de ani, și a existat viață inteligență, au emigrat în altă parte”, a afirmat Prunariu.

 

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Eșec dureros pentru FCSB: eliminată din Cupa României. Gigi Becali: „Nici nu mai am poftă de...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei