Dacă mergem cu autobuzul și stăm în picioare, e important să ne ținem de bare, altfel riscăm să cădem. De vină nu este doar traficul sau inconștiența șoferilor, ci și principiul inerției. Ne explică fenomenul pe înțelesul tuturor fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.
Cristian Presură, fizician: „Dacă un obiect se află în mișcare, atunci acel obiect vrea să-și continue starea de mișcare. Pe de altă parte, dacă obiectul este în repaus, atunci el vrea să rămână în continuare în repaus. Să luăm un exemplu: să spunem că ne aflăm în autobuz atunci când merge și autobuzul pune brusc frână. Ați văzut că ne ducem în față? De ce? Atunci când ne mișcăm odată cu autobuzul, suntem în mișcare și când autobuzul pune frână, corpul nostru vrea să-și continue acea stare de mișcare.
La fel se întâmplă și când autobuzul pornește brusc de pe loc. Ați văzut că ne ducem în spate? De ce? Tot principiul inerției. Înainte să plece, atât autobuzul, cât și corpul nostru erau în repaus. Autobuzul merge în față, numai că corpul nostru vrea să își păstreze acea stare de repaus pe care o avea înainte și de aceea rămâne puțin în urmă, acolo unde se afla când era în starea de repaus.
Același principiu al inerției se aplică și în curbe. Să spunem că noi suntem în autobuz, iar autobuzul merge spre dreapta, iar apoi ocolește spre stânga. Ce se întâmplă? Corpul nostru este obișnuit să meargă spre dreapta. Iar atunci când autobuzul cotește spre stânga, corpul nostru are tendința de a-și continua mișcarea spre dreapta”.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.